Buitenland

Bush sluit militaire actie niet uit tegen Noord-Korea

De Verenigde Staten streven nog steeds naar een diplomatieke oplossing voor de kwestie Noord-Korea. „Maar als onze diplomatieke inspanningen geen effect sorteren, dan moeten er militaire maatregelen overwogen worden”, aldus de Amerikaanse president George Bush dinsdag in het Witte Huis tijdens een ontmoeting met een aantal journalisten.

Van onze correspondent
5 March 2003 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Deze uitspraak betekent volgens bronnen in Washington dat de regering rekening houdt met de mogelijkheid dat de VS binnenkort met twee militaire conflicten geconfronteerd worden, namelijk rond Irak en Noord-Korea.

„Het is een serieuze waarschuwing aan het adres van Pyongyang om een eventueel conflict met Irak niet te misbruiken door de spanningen op te voeren en met de productie van kernwapens te beginnen”, zo verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis.

Washington maakte gisteren bekend dat er 24 langeafstandsbommenwerpers worden gestuurd naar de Amerikaanse luchtmachtbasis op het eiland Guam in de Stille Oceaan. Van daaruit kunnen zij Noord-Koreaanse doelen in geval van een militaire confrontatie gemakkelijk bereiken.

De bommenwerpers waren eerder al in staat van paraatheid gebracht, maar hun overbrenging naar Guam is een duidelijke reactie op de onderschepping, afgelopen weekeinde, van een Amerikaans spionagevliegtuig door vier Noord-Koreaanse gevechtsvliegtuigen. Een affaire die in Washington werd omschreven als een „ernstig incident.”

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie (Pentagon) kwalificeerde de overbrenging van de 24 bommenwerpers van het type B-52 en B-1 als een preventieve maatregel. „Nu er belangrijke troepenverplaatsingen plaatsvinden richting het Midden-Oosten is het van belang om het bestaande evenwicht in Zuidoost-Azië in stand te houden. De verplaatsing van de bommenwerpers is een preventieve maatregel en mag niet uitgelegd worden als een agressieve stap die een gewapend conflict naderbij brengt.”

Pyongyang beschuldigt de VS er de laatste weken van een oorlog tegen Noord-Korea voor te bereiden. Als „bewijs” verwees men vorige week naar de gezamenlijke Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire manoeuvres, die volgens Washington echter al maanden tevoren gepland waren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer