Binnenland

Ziekenhuis Ede klimt uit financieel dal

Dankzij steun van Amicon, andere zorgverzekeraars en banken klimt het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede langzaam uit het financiële dal. Het tekort van 30 miljoen euro is als alles volgens plan verloopt, over vier jaar verdwenen.

Ad Ermstrang
5 March 2003 08:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG), het bevoegde orgaan dat de budgetten en tarieven in de gezondheidszorg vaststelt, heeft onder voorwaarden ingestemd met de steunverlening.

Volgens interim-voorzitter L. Schoots kan het Edese ziekenhuis de toekomst weer met vertrouwen tegemoet zien. „Mits de bezuinigingen worden gehandhaafd. ” En: „Er is geen reden om de komende jaren te juichen.”

Het ziekenhuis, ontstaan uit vier kleinere instellingen, raakte bij de verhuizing naar de nieuwe kliniek in Ede door te grote uitgaven ernstig in de problemen. Werd 2001 nog afgesloten met een tekort van 8,5 miljoen euro, in 2002 was de situatie nog veel beroerder en liep het tekort op tot 30 miljoen euro, circa 15 procent van de begroting.

Een deel van de oplossing is nu gevonden door de afschrijvingstermijnen van de oude gebouwen te verlengen. Van het bedrijf Stork wordt getracht circa 5 miljoen euro terug te vorderen. Tegen het bedrijf is een bodemprocedure begonnen.

Gelderse Vallei verkoopt ook panden buiten het ziekenhuisterrein. Verder is het budget aanzienlijk verhoogd dankzij medewerking van Amicon en andere ziektekostenverzekeraars. Door grondig onderzoek naar de prestaties in vergelijking met andere ziekenhuizen bleek een hoger budget mogelijk.

Wat hierin zwaar woog, was onder meer het feit dat het ziekenhuis in de afgelopen twee jaar meer, én een grote groep zwaardere, patiënten te behandelen kreeg. Dat vergt meer personele inzet en meer geld voor bijvoorbeeld medicijnen. De ziektekostenverzekeraars vergoeden dat ook.

Ten slotte wordt een belangrijk deel van de resterende tekorten weggewerkt door interne bezuinigingen.

A. Huijsmans, toezichthouder ad interim van de raad van toezicht, zei gisteren dat de problemen de afgelopen jaren zijn versterkt doordat de vorige interim-baas, Klaver, meerdere malen benadrukte dat het ziekenhuis technisch failliet was. „Daar word je dan niet vrolijk van en dat versterkte de twijfels bij verzekeraars.”

Het vertrouwen begint nu weer terug te komen. Met de medische staf zijn deze week afspraken gemaakt over deelname in het management, en de ondernemingsraad is positief over het behaalde resultaat. „We moeten weer een beetje trots worden op het ziekenhuis.”

De bezuinigingen hebben ertoe geleid dat ruim 7 miljoen euro minder kosten zijn gemaakt. Een pijnlijk onderdeel vormde het vervallen van 120 formatieplaatsen.

Schoot roemt het personeel, dat in de moeilijke tijden overeind bleef en dat het bovendien vaak drukker kreeg door de bezuinigingen en andere veranderingen. „Dat het verloop desondanks niet extra groot werd, had ook te maken met de mentaliteit van de Veluwse bevolking. Dat was in Amsterdam wel anders geweest.”

Ook de werving van opengevallen functies verliep de afgelopen anderhalf jaar niet altijd gemakkelijk, maar daarin is eveneens een kentering opgetreden.

In de begroting is 1,5 miljoen euro gereserveerd voor regelingen voor vertrekkende directieleden, managers en medewerkers. Een onderdeel hiervan zijn de afvloeiingsregelingen van twee voormalige directeuren. De omvang van deze regelingen is recent lager vastgesteld en nu conform de landelijke richtlijnen. Huijsmans zegt desgevraagd dat de gouden handdrukken na onderhandelingen zijn bijgesteld tot „kantonrechtersniveau.”

Hij prijst de vertrekkende directeuren, dat ze uiteindelijk hebben bewilligd in het openbreken van de bestaande afspraken en hekelt de uitspraken van CTG-voorzitter R. Scheerder. Die zei recent grote moeite te hebben met de hoge afkoopsommen in de gezondheidszorg. Scheerder liet doorschemeren de Gelderse Vallei daarvan een voorbeeld te vinden.

„Hij was net een kakelende kip. Als hij ons had gebeld, had hij geweten dat we het keurig hebben geregeld”, aldus een verontwaardigde Huijsmans.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer