Buitenland

Ruzie over stemrecht Zuid–Sudan bijgelegd

KHARTOEM (ANP/AFP) – Een geschil over het stemrecht in een toekomstig referendum over de onafhankelijkheid van Zuid–Sudan is dinsdag in Khartoem na verhitte discussies bijgelegd. Zuid–Sudanezen die voor de onafhankelijkheid van Sudan op 1 januari 1956 zijn geboren en niet meer in Zuid–Sudan wonen, moeten naar de regio terug als ze willen stemmen. Jongere Zuid–Sudanezen kunnen over het algemeen stemmen in de regio waar ze wonen. Dat staat in de nieuwe wet waar de Zuid–Sudanese afgevaardigden in Khartoem zich achter hebben geschaard.

29 December 2009 15:25Gewijzigd op 14 November 2020 09:29

De kwestie van het stemrecht bedreigde een vredesakkoord uit 2005 waarmee een slepende strijd werd beëindigd en de zuiderlingen autonomie verworven. In 2011 moeten ze zich per referendum kunnen uitspreken over de vraag of ze zich willen afscheiden van Sudan.In een eerdere versie van de wet over het referendum stond tot woede van de zuiderlingen dat alle Zuid–Sudanezen hun stem dichtbij huis moeten kunnen uitbrengen, ook als ze naar het noorden zijn verhuisd of gevlucht. De Zuid–Sudanese politici vrezen dat de centrale regering de vele, door de oorlog uit Zuid–Sudan gevluchte zuiderlingen in het noorden onder druk zet of met de uitslagen gaat knoeien om afscheiding via de stembus te voorkomen. Ze willen dus zo min mogelijk stemgerechtigden in de noordelijke regio’s.

Politici in het zuiden vrezen dat de politieke en militaire kopstukken in het noorden geen middel zullen schuwen om de afscheiding te torpederen. Zo zouden die achter een recente golf van uiterst bloedige stammentwisten in het zuidwesten zitten. Daarmee zou moeten worden aangetoond dat het zuiden zichzelf helemaal niet kan besturen. Op de omstreden grens tussen het noorden en het autonome zuiden ligt bovendien de betwiste en olierijke regio Abyei.

Het islamitische, cultureel Arabische noorden heeft Sudan gedomineerd. Het was al sinds 1955 bijna continu in strijd verwikkeld met het zuiden. Miljoenen mensen verloren door de strijd of de gevolgen van de oorlog het leven. Talrijke zuiderlingen weken uit naar met name de hoofdstad Khartoem. Pas in 2005 sloten noord en zuid een vredesakkoord dat onder meer bepaalt dat het zuiden zich met een referendum zou kunnen afscheiden. Volgend jaar staan er ook parlementsverkiezingen op het programma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer