Opinie

Q-koortsbeleid komt keihard aan bij veehouders

Het ruimen van dieren als maatregel tegen verdere verspreiding van de Q-koorts is buiten proporties en onevenwichtig, vindt Toon van Hoof.

18 December 2009 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 09:25

Alles wat we niet wilden en wat we met alle kracht hebben proberen te voorkomen, dreigt met de geitenhouderij nu toch te gebeuren. Het meest sombere scenario doemt op voor zestig veehouders. Het ergste moet nog komen, want, wéér zullen er dieren worden geruimd.De uitwerking van de geplande ruiming roept veel vragen op. Het is al een drama als straks inderdaad alle drachtige dieren van met Q-koorts besmette bedrijven moeten worden afgevoerd. Het onbegrip en de frustratie worden groter omdat ook veel drachtige dieren afgevoerd zullen worden die kerngezond zijn. Er dreigt een absurde situatie dat gezonde dieren worden geruimd en besmette dieren op de bedrijven blijven.

Minister Verburg kwam woensdag in Wijchen de maatregelen zelf toelichten tijdens een massaal bezochte en af en toe zeer emotionele bijeenkomst van veehouders. De maatregelen zijn bij de veehouders keihard aangekomen.

LTO heeft zich er sterk voor gemaakt om gezonde dieren op besmette bedrijven in leven te houden. Door te vaccineren en meerdere keren te testen zou immers duidelijk worden of een (drachtig) dier al dan niet besmet is. Wat we vreesden, gebeurt toch: alle drachtige dieren worden van de besmette bedrijven afgevoerd.

Vooral de onduidelijkheid rond de adviezen van het Centraal Veterinair Instituut over het testen van dieren zit ons dwars. De afgelopen maanden hebben deskundigen van dit instituut ook in het overleg met onze organisatie met geen woord gerept over de betrouwbaarheid van testen. Begin deze week werd dat in één keer anders: de test was weliswaar betrouwbaar, maar bij negatieve uitslagen (niet-besmet) kunnen dieren later alsnog positief blijken te zijn. Dit risico willen de beide ministers –Klink van VWS en Verburg van LNV– blijkbaar niet nemen. We vinden het onverteerbaar dat na maanden praten met de deskundigen over ons plan van aanpak de testen uiteindelijk niet de gewenste zekerheid geven.

Het fundament onder ons plan, begin januari al neergelegd bij de Tweede Kamer en het ministerie van LNV, was daarmee weggeslagen. Immers, door te vaccineren en meerdere keren te testen zou alsnog duidelijk worden of een drachtig dier al dan niet besmet is. Maar die optie is volgens de beide ministers niet haalbaar meer, omdat de tijd dringt. Risico’s zo veel mogelijk uitsluiten, dat is het devies van beide ministers.

Tweede Kamer

We hebben gisteren een klemmend beroep gedaan op de Tweede Kamer om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden van testen. Of dit wat oplevert, is nog de vraag. Wel heeft de Kamer een motie aangenomen met het verzoek aan de ministers om een ultieme poging te doen om bepaalde groepen dieren (ook drachtige) na meerdere keren testen toch in leven te laten als ze een zeer beperkt risico vormen. Ook gaan de bewindslieden alsnog bekijken of bokken en rammen gespaard kunnen worden.

Het staat voor LTO buiten kijf dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt. Daar was ons plan ook op gericht. Wat de melkgeiten en -schapenhouders nu overkomt, is een overkill aan maatregelen. Als de betrokken bedrijven deze crisis al overleven, kan het nog jaren duren voordat deze ondernemers de klap te boven zijn.

Wij vinden de besluiten over het ruimen buiten proporties en onevenwichtig. Wij dringen al heel lang aan op vaccinatie van dieren als basis voor een goede dierziektebestrijding. Dat er nu weer ongekend zware maatregelen nodig zijn om een dierziekte onder controle te krijgen, is buitengewoon teleurstellend.

De auteur is bestuurder diergezondheid bij LTO Nederland.

Meer over
Q-koorts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer