Nederland heeft nu ook Marokkaanse bank
De Marokkaanse bankengroep Banque Populaire du Maroc Groep (GBP) begon gisteren officieel op de Nederlandse markt met de Chaabi Bank.
Chaabi gaat niet islamitisch bankieren, maar respecteert wel de shariaHet is de eerste Marokkaanse bank in Nederland. Chaabi wil binnen zes jaar 10 tot 20 procent van de ruim 340.000 Marokkaanse Nederlanders als klant hebben. Zonder daarbij islamitisch bankieren aan te bieden. De bank gaat dezelfde producten leveren als Nederlandse banken. „We gaan niet islamitisch bankieren, maar respecteren de sharia wel”, licht directeur Hassan El Basri toe.
Islamitisch bankieren is bankieren volgens de principes van de sharia, de islamitische wetgeving. De sharia verbiedt onder meer het berekenen van rente of riba. Volgens El Basri moet eerst worden geanalyseerd hoe groot de vraag naar islamitisch bankieren is. De Rabobank onderzocht dit eerder, maar besloot er vooralsnog niet mee verder te gaan.
De bank respecteert de sharia onder meer door niet in bedrijven te investeren die iets te maken hebben met varkensvlees of de wapenindustrie. Als klanten geen rente willen ontvangen, is dat ook mogelijk.
„We onderscheiden ons doordat we de Marokkaanse taal en cultuur kennen”, aldus de directeur. De bank, die in Marokko 750 vestigingen telt en ruim 3 miljoen klanten heeft, richt zich niet alleen op Nederlands-Marokkaanse klanten, maar ook op particulieren en bedrijven die in Marokko zaken willen doen.
De Nederlandse uitbreiding past in het plan van GBP om veertig Europese filialen te openen. Er zijn al vestigingen in Frankrijk, Italië en Spanje. Voor de zomer opende in een voorbereidende fase het eerste filiaal van Chaabi Bank in Rotterdam. Daarna volgden Utrecht, Den Haag en Amsterdam.
Voor het eerste jaar in Nederland verwacht El Basri nog niet veel klanten. „Het is niet makkelijk van bank te veranderen.” De bank probeert klanten te trekken door in de marketing-activiteiten zowel de Nederlandse als de Marokkaanse identiteit te benoemen. „We hebben een poster met een molen en een Marokkaan. Daarbij staat de tekst: Twee landen, één hart, één bank.”