Lomborg: Liegen om klimaat te helpen
Een nieuw klimaatverdrag zal slechts een papieren tijger opleveren, omdat het probleem niet bij de bron wordt aangepakt. „En als je veel belooft, moet je liegen om het waar te maken. En dan is papier geduldig. De rijke wereld is rijk in woorden, maar arm in daden.”
Dat concludeerde de Deense assistenthoogleraar politicologie Bjørn Lomborg dinsdag op de VN-klimaattop in Kopenhagen. De belofte van Kyoto is niet waargemaakt, stelt de gedreven Deen. „De CO2-uitstoot is slechts eentwintigste gedaald van het beloofde percentage van 11 procent. Kyoto heeft fundamenteel gefaald.”Met zijn handen duidt Lomborg een grafiek uit: „Als we 1990 op 100 stellen, dan zou de uitstoot nu beperkt moeten zijn tot 133. In werkelijkheid zitten we te hoog, op 142,2. Zonder Kyoto was de CO2-uitstoot gestegen tot 142,7. Wat is nu de winst van twaalf jaar praten? Bijna niets.”
Hoewel Lomborg erkent dat de CO2-emissie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, is hij sceptisch over de mechanismen die dat moeten helpen verminderen. „En dan zeggen de meeste mensen: Laten we hetzelfde nog maar een decennium gaan doen. Dat is een politiek gemakkelijke oplossing, maar daar is het klimaat niet bij gebaat.”
Zo noemt hij het kopen van uitstootrechten in ruil voor investeringen in schone energie in vooral Afrika zinloos. „Het is feitelijk boekhouden op papier, terwijl de uitstoot per saldo nauwelijks daalt. We zijn zo geobsedeerd door papier, dat we de werkelijkheid uit het oog verliezen.”
„We moeten realistisch blijven. Als we beloften doen, moeten we ze nakomen. De rijke landen zeggen veel, maar doen niets. Daar ben ik bezorgd over.”
Het adaptatiefonds waarmee de arme landen de gevolgen van de klimaatverandering te lijf kunnen gaan, is een goed begin, erkent Lomborg. „Het geld uit het adaptatiefonds is feitelijk een vorm van ontwikkelingshulp. Het maakt een Afrikaan echt niet uit of hij overlijdt aan malaria of aan de gevolgen van de klimaatverandering.”
Lomborg denkt dat de dingen slimmer aangepakt kunnen worden, bijvoorbeeld door meer onderzoek naar groene energie-opwekking. „Zo kan de opwarming veel goedkoper aangepakt worden dan door alleen het terugdringen van de CO2-emissies. Dan is het milieu de winnaar van deze VN-top.”