Buitenland

Corruptie nekt eerste burger Kabul

De burgemeester van de Afghaanse hoofdstad Kabul, die vorige week maandag was veroordeeld voor corruptie, is zondag alsnog afgetreden. Mir Abdul Ahad Sahebi is de tot nu toe hoogste bestuurder die werd aangepakt na de omstreden herverkiezing van president Hamid Karzai.

ANP
14 December 2009 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 09:22

Wegens het deels frauduleuze verloop van de stembusgang hadden westerse regeringen er bij Karzai op aangedrongen alle corruptie en omkooppraktijken in het land te bestrijden. De president riep daarop een anti­corruptiecommissie in het leven.Een rechtbank had de burgemeester van Kabul tot vier jaar cel veroordeeld. Omdat Sahebi in hoger beroep ging, kwam hij op borgtocht vrij en ging hij gewoon door met werken. Volgens de aanklagers betekende het vonnis echter automatisch het ontslag.

Sahebi en zijn locoburgemeester Wahabuddin Sadaat zouden geld hebben gekregen voor de verkoop van grond. Sadaat werd vrijdag opgepakt.

Sahebi trok zich bijna een week lang niets aan van het vonnis. „Ik heb niets voor eigen gewin ondernomen”, zei hij zaterdag nog tegen de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Hij zei het doelwit te zijn van een vendetta. De openbaar aanklager doet nog onderzoek naar beschuldigingen dat de burgemeester niet kan verklaren waar miljoenen Amerikaanse dollars zijn gebleven die bestemd waren voor wederopbouw.

President Karzai beloofde de Britse premier Gordon Brown zondag tijdens diens korte bezoek aan Afghanistan dat hij voor een betrouwbaar bestuur zal zorgen. Hij erkende dat corruptie een probleem is.

De president benadrukte dat de maatregelen die hij trof niet altijd werden gemeld aan „onze internationale vrienden.” De openbaar aanklager in Afghanistan onderzoekt momenteel twee leden van Karzai’s kabinet en enkele ex-ministers wegens corruptie.

Volgens de Britse premier toonde Karzai „zijn vastberadenheid om actie te ondernemen tegen corruptie.” De president zou komende maand op de Afghanistanconferentie in Londen nog meer plannen voor beter bestuur bekend gaan maken.

Brown wilde in Afghanistan net voor Kerst zijn steun betuigen aan de Britse manschappen: „Ik wilde hier bij de troepen zijn om ze te bedanken voor wat ze doen.” De Britse aanwezigheid in Afghanistan heeft alleen al dit jaar honderd Britse militairen het leven gekost.

Opstandelingen hebben vannacht bij een aanval op een politiepost in het noorden van Afghanistan acht agenten gedood. Dat hebben Afghaanse veiligheidsbronnen vanmorgen laten weten.

De rebellen pleegden de aanval in de afgelopen nacht in het district Markazi in de provincie Baghlan. Ook enkele opstandelingen werden gedood. Verder vielen er een aantal gewonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer