Kopenhagen in de ban van demonstraties
Ruim 30.000 mensen hebben volgens de Deense politie zaterdagmiddag in Kopenhagen deelgenomen aan de mars voor een nieuw klimaatakkoord.
Onder het voortdurend geronk van een politiehelikopter en het toeziend oog van honderden leden van de mobiele eenheid deden inwoners van Kopenhagen zaterdag ongehinderd hun kerstaankopen.Milieuactivisten uit 67 landen verzamelden zich intussen bij het Folketing, het Deense parlementsgebouw. Onder het motto ”Systeemverandering is geen klimaatverandering” bestempelden ze de klimaatonderhandelingen bij voorbaat als kansloos.
Een van de actievoerders, Lars Fredikssen, meende dat de wortel van het economische en politieke systeem niet deugt. „Het stelt economische winst boven mensen en duurzaamheid op de lange termijn.”
Een jongetje van een jaar of twaalf liep te zwaaien met een spandoek met daarop de leus „Er is geen planeet B.” Sommigen hadden zich verkleed als ijsberen en panda’s, diersoorten die worden bedreigd door klimaatveranderingen. Anderen liepen in blauwgroene gewaden om hun verbondenheid met de planeet te betuigen.
Na de toespraken marcheerden de duizenden demonstranten door het stadscentrum naar het congrescentrum Bella Center, waar tot vrijdag de VN-klimaattop plaatsheeft – een wandeling van ongeveer 6 kilometer. De autoriteiten hadden sommige gebouwen met hekken afgeschermd.
„Dit was de grootste klimaatdemonstratie ooit”, denkt ene Peter van GroenFront! Hij liep zaterdag mee in de mensenmassa in Kopenhagen. Studenten van verschillende universiteiten die zich de „broeikasgasten” noemen, lieten eveneens hun stem horen voor een „radicaal ander klimaat- en milieubeleid.” Een van hen sprak van een „krachtige, gezellige en succesvolle mars.” Volgens hem heeft de mensenmassa een kritisch geluid laten horen waar de regeringsleiders niet omheen kunnen.
Opmerkelijk was dat ook veel christelijke jongeren meededen. Jongeren van het christelijke netwerk Time to Turn liepen mee in de demonstratie. Zij wilden zondag bidden voor een rechtvaardig klimaatverdrag. „We geloven dat het tijd is voor een radicaal andere omgang met de schepping van God.” In 130 landen had een vergelijkbare bijeenkomst plaats.
De Deense politie hield de demonstranten tot laat in de avond nauwlettend in de gaten met een helikopter, terwijl 5000 zwaarbewapende leden van de mobiele eenheid klaarstonden om in de grijpen als het uit de hand zou lopen.
„We streven ernaar om zo weinig mogelijk zichtbaar te zijn”, stelde een politieman in het Deense dagblad Politiken. Dat lukte niet helemaal: met enige regelmaat raasde een overvalbus met gillende sirene voorbij.
De oproerpolitie trad hard op tegen zo’n 300 in het zwart geklede activisten die ruiten ingooiden met bakstenen. Ongeveer vijftig demonstranten werden in busjes afgevoerd, onder meer voor het bezit van wapens en drugs. De politie constateerde aanvankelijk dat de mars tamelijk rustig was verlopen. De helikopter bleef niettemin tot vroeg in de avond actief tegen relschoppers. Het winkelend publiek stoorde zich er echter allerminst aan.
Zondagmiddag verscheen de helikopter opnieuw boven het stadscentrum. Ook nu moest de politie optreden tegen ernstig uit de hand gelopen rellen, waarbij ook een zelfgemaakte bom afging. De politie arresteerde in totaal 968 personen.