Bedrijven passief in reïntegreren zieke werknemers
Werkgevers stellen zich passief op in het begeleiden van ziek personeel.
Slechts 6 procent van de bedrijven neemt zelf maatregelen om een werknemer die zes maanden ziek is weer aan het werk te krijgen. „De rest leunt achterover en wacht af, totdat de arbodienst actie onderneemt zoals wettelijk verplicht is”, aldus analiste S. Snakenberg van onderzoeksbureau Heliview vrijdag.
Volgens Snakenberg zijn veel ondernemers passief geworden sinds de nieuwe Wet Verbetering Poortwachter vorig jaar is ingevoerd. „Vaak hoor je de redenering: Het is wettelijk geregeld, dus daar hoeven we ons in ieder geval niet meer mee bezig te houden.” Heliview heeft in de periode oktober tot en met december interviews afgenomen bij 1185 bedrijven en instellingen, die tot vijfhonderd werknemers in dienst hebben.
De analiste stelt dat er een heel groot verschil bestaat tussen grote en kleine organisaties. Het eigen initiatief op het gebied van reïntegratie en terugdringen van het ziekteverzuim ligt hoger naarmate er meer werknemers in dienst zijn. Zo onderneemt 40 procent van de bedrijven met tweehonderd en meer personeelsleden zelf actie wanneer een werknemer tenminste zes maanden ziek is, tegen 3 procent van organisaties die minder dan twintig werknemers in dienst hebben.
De meeste werkgevers hebben in de afgelopen twaalf maanden niet meer dan 10.000 euro uitgegeven aan arbodiensten, de aanpak van het ziekteverzuim en reïntegratie. Volgens Heliview weten echter veel organisaties niet of en hoeveel ze hebben uitgegeven aan dergelijke zaken. Het onderzoeksbureau stelt dat maar liefst 26 procent van de ondervraagden meent helemaal geen geld aan reïntegratie en ziekteverzuim te hebben besteed.
Circa 27 procent van de bedrijven en instellingen is van plan dit jaar over te gaan tot een meer intensieve aanpak van ziekteverzuim en de risico’s op arbeidsongeschiktheid.