Waterschap betaalt straks dijkversterking
De waterschappen gaan in plaats van het Rijk financieel opdraaien voor versterking van de belangrijkste dijken. Ze betalen nu nog alleen het onderhoud daarvan.
Het kabinet stemde gisteren in met plannen van de Unie van Waterschappen die ertoe moeten leiden dat vanaf 2011 jaarlijks 100 miljoen euro op de rijksbegroting kan worden bespaard.Dat gaat volgens staatssecretaris Huizinga (Waterstaat) niet ten koste van de burger door middel van een verhoging van de waterschapsheffingen.
De waterschappen gaan efficiënter werken door reorganisatie van de afvalwaterketen. Het rioolbeheer en de waterzuivering worden daartoe in elkaar geschoven. De financiering van investeringen in zeeweringen, rivierdijken en dijken langs het IJsselmeer en het Markermeer wordt geleidelijk overgedragen. Het Rijk blijft verantwoordelijk voor grote keringen zoals de Afsluitdijk, de Oosterscheldedam en de Maeslantkering bij Hoek van Holland.
De waterschappen zijn de oudste bestuursorganen van Nederland. Er zijn er nog 27, maar het is de bedoeling dat het aantal door fusies vermindert.
De geringe opkomst (24 procent) bij de waterschapsverkiezingen van een jaar geleden was echter koren op de molen van partijen zoals PvdA, SP en GroenLinks, die om de zoveel tijd het bestaansrecht van de schappen aanvechten.