„Afghanen kunnen nog niet terug”
Afghaanse vluchtelingen kunnen absoluut nog niet naar hun land terugkeren. De situatie is er instabiel door gebrek aan water, eten, medische zorg, veiligheid en bescherming tegen de winterkou.
Dat stellen operationeel directeur Josje Reinartz en adviseur humanitaire zaken Katrien Coppens van Artsen zonder Grenzen.
Om die reden keert de hulporganisatie zich tegen het kabinetsstandpunt over Afghanistan. Het kabinet vindt dat de vluchtelingen in Nederland zonder al te veel problemen naar hun land kunnen terugkeren. Artsen zonder Grenzen verwijst naar een brief van het ministerie van Justitie uit januari waarin staat dat uit onderzoek is gebleken dat de omstandigheden in Afghanistan zijn verbeterd.
De hulporganisatie stelt op basis van haar ervaringen ter plaatse dat het niet overal veilig is. Vooral in het noorden, oosten en zuiden van het land is de situatie de laatste weken verslechterd. Als gevolg van die onveiligheid heeft de organisatie een deel van de hulpverlening moeten beperken. De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen coördineert de hulp in onder meer de provincies Herat, Badghis, Kandahar en in het Pakistaanse vluchtelingenkamp Chaman en in het grensgebied bij Spin Boldak.
Ook de vluchtelingen zelf in Nederland willen vooralsnog niet terug naar hun land, zo lieten zij eerder deze maand nog weten tijdens een demonstratie in Den Haag. Op het Malieveld protesteerden 3000 Afghanen tegen een dreigende uitzetting. Artsen zonder Grenzen vreest dat door een oorlog in Irak de situatie in Afghanistan alleen maar zal verslechteren.
„Eigenlijk merken we dat nu al. Internationaal worden toegezegde donorgelden bevroren voor een eventuele oorlog in Irak. De Afghanen vragen zich af hoe lang de Amerikanen en hun bondgenoten in hun land blijven als er in Irak oorlog wordt gevoerd. Bovendien kunnen door een oorlog de spanningen door antiwesterse sentimenten in met name het zuiden van Afghanistan, toenemen”, licht Reinartz toe.
Eerder al waarschuwde de Verenigde Naties dat het geld opraakt voor het Wereld Voedsel Programma. „Als we niet snel genoeg donoren vinden, droogt de voedselhulpvoorziening voor de Afghaanse vluchtelingenkampen in Pakistan op. Tot maart is er nog geld voor voedsel”, aldus een woordvoerder van het Wereld Voedsel Programma van de VN.