Buitenland

Ruim 3 miljard euro EU voor klimaat

De EU–leiders sprokkelen tijdens een top in Brussel miljarden euro’s bijeen om de klimaathulp aan de ontwikkelingslanden in de komende jaren te kunnen betalen. Daarvoor is tot 2012 in totaal zo’n 5 tot 7 miljard per jaar euro nodig. Een flink deel daarvan zou van de EU moeten komen.

ANP
10 December 2009 21:26Gewijzigd op 14 November 2020 09:20
Premier Juncker staat de pers te woord tijdens de EU-top in Brussel. Foto EPA
Premier Juncker staat de pers te woord tijdens de EU-top in Brussel. Foto EPA

Welk deel de EU–lidstaten daarvan in het totaal gaan bijdragen was donderdagavond laat nog niet exact bekend. „We gaan vannacht door en komen er vrijdag op terug omdat de cijfers morgen beter zullen zijn dan vanavond”, zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, die nog tot eind van deze maand de EU voorzit.Volgens bronnen zou Zweden tot dusver toezeggingen hebben zo’n 3 miljard euro. Nederland draagt hiervan 300 miljoen bij. De Britten zouden 800 miljoen euro op tafel willen leggen, de Spanjaarden 300 miljoen, België 150 miljoen, Denemarken 160 miljoen, Polen 56 miljoen, Finland 100 miljoen en Zweden 750 miljoen. Frankrijk en Duitsland zouden elk minstens 600 miljoen beschikbaar willen stellen. Van een aantal landen was de inzet donderdagavond nog niet bekend.

De EU–leiders willen tijdens hun top op één lijn zien te komen voor de klimaatconferentie in Kopenhagen. Volgens premier Balkenende zullen ze volgende week in de Deense hoofdstad nog eens apart bij elkaar gaan zitten om definitieve afspraken te maken.

Balkenende zei dat alle EU–landen de bereidheid hebben de klimaatambities van de EU op te schroeven. De CO2–uitstoot in Europa moet vanaf 2020 niet met 20 procent zijn gedaald vergeleken met 1990, zoals eerder overeengekomen, maar met 30 procent. Voorwaarde is dan wel dat de Verenigde Staten, Rusland en andere grote landen meedoen, onderstreepte de premier.

Op de top is zijdelings ook gesproken over de financiële problemen van Griekenland. Dit land kampt met een enorme schuldenlast en moet snel orde op zaken stellen, anders dreigt op termijn de waardevastheid van de euro te worden aangetast. Volgens Balkenende hoeft Griekenland niet op financiële hulp van andere EU–lidstaten te rekenen. „Dit is de verantwoordelijkheid van Griekenland zelf”.

Ook een voorstel van de Britse premier Gordon Brown en de Franse president Nicolas Sarkozy om bankiersbonussen fors te belasten, trok op de EU–top de aandacht. Balkenende sprak van „een sympathieke gedachte”, maar volgens hem hoort het thema eerder thuis „in een globale context”, zoals de G20.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer