Mannelijk gen verkort mogelijk levensduur
TOKIO (ANP) – Wetenschappers hebben een gen bij muizen ontdekt dat de mannetjes groter maakt dan de vrouwtjes, maar het gaat ten koste van hun levensduur. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes beschikken over het via sperma doorgegeven gen, maar het is alleen bij mannen actief. Dat berichtte de BBC woensdag op basis van onderzoek van de Landbouwuniversiteit van Tokio in Japan.
Wetenschappers bestudeerden muizen die waren gecreëerd met genetisch materiaal van twee moeders via DNA–manipulatie. Die muizen leefden gemiddeld een derde langer dan hun normale soortgenoten. De muizen met twee moeders waren daarnaast lichter en kleiner bij de geboorte, maar leken een beter functionerend immuunsysteem te hebben.Mogelijk zijn er naast het door mannen doorgegeven gen (Rasgrf1) ook andere oorzaken voor het leeftijdsverschil tussen mannen en vrouwen. De wetenschappers denken dat de onderzoeksresultaten bij de muizen ook kunnen gelden voor mensen.
Vrouwen leven in bijna alle landen ter wereld langer dan mannen, aldus hoofdonderzoeker Tomohiro Kono. Dat sekseverschil geldt ook voor veel andere zoogdieren.