Wetenschappers kweken vloeibaar varkensvlees
Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven zijn er voor het eerst in geslaagd vloeibaar varkensvlees te kweken.
Het kunstmatige vlees is volgens de onderzoekers nog niet echt eetbaar. Toch zijn ze ervan overtuigd dat binnen vijf jaar worsten en frikandellen vanuit het laboratorium op de markt zullen komen.Het team onder leiding van professor dr. Mark Post maakte gebruik van cellen van een levend varken. De zogeheten myoblasten vermenigvuldigden zich op een voedingsbodem van andere dierlijke producten, wat kunstmatig spierweefsel opleverde.
Het ‘vlees’ ziet er nog allesbehalve appetijtelijk uit; de onderzoekers proberen nu de structuur steviger te maken. „Pas als het voelt en smaakt als echt vlees zullen mensen het kopen”, verklaart Post, wiens onderzoek door een worstenmerk en door de Nederlandse overheid wordt gesubsidieerd. Het namaakvlees levert naar zijn zeggen een bijdrage aan zowel het milieu als het dierenwelzijn.