Buitenland

Wereldwijd ophef over Zwitsers minarettenverbod

Het verbod op het bouwen van nieuwe minaretten waartoe het Zwitserse volk zondag besloot heeft internationaal voor veel ophef gezorgd. De regering van het Alpenland probeert ondertussen de schade te beperken.

ANP/ AFP
30 November 2009 15:31Gewijzigd op 14 November 2020 09:16

Meer dan 57 procent van de Zwitsers stemde voor het minaretverbod. De vier bestaande minaretten mogen wel blijven staan.Volgens minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is het verbod mogelijk in strijd met de vrijheid van godsdienst en daarmee met de mensenrechten. Belanghebbenden kunnen het verbod eventueel laten toetsen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt de uitslag van de volksstemming „zeer bedroevend". „Ik hoop dat dit nooit in Nederland gebeurt. Ik ben blij dat wij geen beslissend referendum hebben", aldus Ter Horst maandag. Ze onderstreepte dat ook de Zwitserse regering, die de EU officieel op de hoogte heeft gesteld van de uitkomst, het minarettenverbod afwijst. „Er is een verschil tussen wat het volk wil en wat de regering wil".

Minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt van EU–voorzitter Zweden zei maandag: „Het is een uitdrukking van behoorlijk wat vooringenomenheid en misschien zelfs angst, maar het is duidelijk dat het op alle fronten een negatief signaal is. Daar is geen twijfel over".

Boze reacties waren er ook in islamitische landen. „Dit voorstel moet niet alleen worden gezien als een aanval op de godsdienstvrijheid, maar ook als een poging om de gevoelens te beledigen van de moslimgemeenschap binnen en buiten Zwitserland", aldus de invloedrijke Egyptische grootmoefti Sjeik Ali Gomaa.

Extreem rechtse partijen in Europa hebben daarentegen verheugd gereageerd. Matteo Salvini van de Lega Nord, die in het kabinet–Berlusconi zit, eiste direct een soortgelijk referendum in Italië. Zwitserland heeft „een grote les gegeven in democratie en gezond mensenverstand", zei hij. In Frankrijk verwelkomde het Front National de uitslag van de volksraadpleging. „De zogenaamde elites moeten eindelijk eens stoppen met het negeren van de angsten van mensen in Europa".

De regering van Zwitserland doet er ondertussen alles aan om de schade die het verbod mogelijk veroorzaakt te beperken. Bern vreest dat de handel met en het toerisme uit moslimlanden forse schade oploopt. Minister Micheline Calmy–Rey van Buitenlandse Zaken laat haar ministerie materiaal voor ambassades samenstellen, zodat die zich tegen kritiek op de uitspraak kunnen verweren.

De imam van de grootste moskee in Zwitserland heeft de moslims in de wereld opgeroepen de uitspraak van de Zwitsers te respecteren. Elke uiting waarin de uitspraak wordt afgewezen, zou de moslimgemeenschap schaden, zei imam Youssef Ibram van de moskee van Genève. Vandalen hebben de moskee in Genève in de aanloop naar het referendum over de minaretten diverse keren beschadigd. „Moslims moeten respect tonen zonder de uitspraak te accepteren. Zij moeten de beslissing van de Zwitsers respecteren. Anders zullen wij de eerste slachtoffers zijn", zei de imam. Hij riep de moslims op tot kalmte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer