Buitenland

Mugabe: Washington moet ontwapenen

De Verenigde Staten moeten het goede voorbeeld geven en afstand doen van hun massavernietigingswapens. Dat zei president Robert Mugabe van Zimbabwe dinsdag op de top van de Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

AP
26 February 2003 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

De VS hebben „enorme voorraden” massavernietigingswapens en dreigen tegelijkertijd met een aanval op Irak, dat zulke wapens ook heeft of wil hebben. Dat is met twee maten meten, aldus Mugabe. Rijke landen mogen kennelijk naar believen wapens ontwikkelen, arme landen niet.

De 78-jarige Mugabe, aan wiens bewind het Westen sancties heeft opgelegd omdat hij zijn herverkiezing vorig jaar aan grootschalige fraude te danken zou hebben, trok verder de geldigheid van de verkiezingen die Bush het presidentschap opleverden in twijfel, verwijzend naar de omstreden hertellingen in Florida die uiteindelijk de doorslag gaven.

Mugabe zegt zelf op legale wijze gekozen te zijn. „Aan wie moeten nu sancties worden opgelegd: aan Robert Mugabe of aan George W. Bush?”

Mugabe sprak op de tweede en laatste dag van de NAM-top. In de slotverklaring stelden de 116 lidstaten dat Irak meer tijd moet krijgen om zich van zijn verboden wapens te ontdoen.

De aanwezige ministers, koningen en presidenten stelden verder dat de NAM -in 1955 opgericht om de landen te verenigen die tot het Westen noch het Sovjetblok hoorden- een platform moet worden waarop ontwikkelingslanden hun stem hoorbaar kunnen maken en zich kunnen verzetten tegen de Amerikaanse dominantie in de wereld.

Kim Yong Nam, de nummer twee in de hiërarchie van Noord-Korea, greep zijn spreektijd op de top aan voor een poging de wereld gerust te stellen en te benadrukken dat zijn land louter vreedzame bedoelingen heeft. Dat maakte echter weinig indruk, omdat Noord-Korea enkele uren eerder bij wijze van test een raket afvuurde, die niet ver van Japan in zee terechtkwam.

In de slotverklaring verwerpen de 116 niet-gebonden landen de term ”as van het kwaad” waarmee Bush Irak, Iran en Noord-Korea aanduidt. De term is „een vorm van psychologisch en politiek terrorisme.” Landen aanmerken als goed of kwaad is verwerpelijk omdat het gebeurt op grond van eenzijdige en ongerechtvaardigde criteria, aldus de verklaring. De niet-gebonden landen willen verder dat de Verenigde Naties onderzoek doen naar de diepste oorzaken van terrorisme en dat ze een sluitende definitie van het verschijnsel opstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer