Teheran blijft Westen provoceren
Iran gaat tien nieuwe centrales voor de verrijking van uranium bouwen. De aankondiging kwam nog geen twee dagen nadat de internationale atoomwaakhond IAEA het regime in Teheran op de vingers had getikt voor diens nucleaire programma en op de dag dat directeur-generaal AlBaradei van het atoombureau in Wenen afscheid nam.
Volgens de Iraanse staatstelevisie gaf de Iraanse regering gisteren opdracht voor de nieuwbouw. Op vijf plaatsen die al waren vastgelegd kan de bouw beginnen en binnen twee maanden moeten locaties worden aangewezen voor de bouw van de vijf andere centrales. Daarmee streeft president Mahmud Ahmadinejad naar een verhoging van de capaciteit voor de productie van nucleaire brandstof tot 250 à 300 ton per jaar, aldus de staatstelevisie.De Verenigde Staten hebben de aankondiging scherp veroordeeld. Het Witte Huis sprak gisteren van een „ernstige schending” van de internationale nucleaire verplichtingen van Iran en van een verder bewijs dat de Islamitische Republiek zichzelf isoleert van de internationale gemeenschap. Ook de Britse regering reageerde fel en sprak van een ernstige kwestie.
De aankondiging lijkt een reactie op een nieuwe resolutie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). De atoomwaakhond van de Verenigde Naties laakte vrijdag de heimelijke bouw van de nieuwe fabriek bij Qom, dicht bij de hoofdstad Teheran. Het agentschap riep het regime in Teheran ertoe op het project onmiddellijk stil te leggen. China en Rusland steunden de resolutie, iets wat deze landen maar zelden doen bij kritische noten in de richting van Teheran.
De Iraanse plannen betekenen een zeer forse uitbreiding van het aantal nucleaire complexen in de Islamitische Republiek. Het land beschikt over een nucleaire fabriek bij Natanz en nabij de stad Qom wordt een centrale gebouwd.
De Verenigde Staten en andere landen vermoeden al jaren dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom. Uraniumverrijking is daarvoor een noodzakelijke stap. Teheran zegt de nucleaire technologie alleen voor vreedzame doeleinden te gebruiken.
Iraanse parlementariërs willen dat de regering in Teheran de samenwerking met het IAEA beperkt.
Het Iraanse parlement keurde gisteren een wetsvoorstel goed waarin Iran omgerekend ruim 13 miljoen euro uittrekt voor steun aan militante groepen die zich tegen het Westen verzetten. Het is niet duidelijk welke groepen geld krijgen, maar het land steunt al de Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamas. Het geld zal ook worden gebruikt voor onderzoek naar mensenrechtenschendingen door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en naar Amerikaanse en Britse complotten tegen Iran, zo werd voor de radio gezegd.