Economie

Dubai maakt beleggers onrustig

Europese beleggers reageerden donderdag onrustig op het nieuws dat het belangrijkste investeringsvehikel van Dubai in de financiële problemen zit. De aandelenmarkten sloten diep in de rode cijfers. Vooral de financiële aandelen moesten het ontgelden.

ANP
26 November 2009 18:59Gewijzigd op 14 November 2020 09:15
De palmeilanden in Dubai. In het emiraat Dubai wemelt het van de extravagante bouwsels en gebouwen in aanbouw. Foto ANP
De palmeilanden in Dubai. In het emiraat Dubai wemelt het van de extravagante bouwsels en gebouwen in aanbouw. Foto ANP

De AEX–index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot met een verlies van 11,52 punten (3,6 procent) op een stand van 306,72 punten. De MidKap–index verloor 2,4 procent tot 485,41 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs sloten 3,2 tot 3,4 procent in de min.Het Arabische emiraat Dubai maakte bekend dat Dubai World voorlopig afziet van het terugbetalen van zijn schulden. Fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management was niet verbaasd over de ontwikkelingen. „Je kon op je klompen aanvoelen dat het een bubbel was". Desondanks noemde hij de koersreactie op de beurzen „spectaculair en opvallend".

De Amerikaanse beurzen waren donderdag gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. Europese beleggers waren daarmee op zichzelf aangewezen voor het kiezen van richting.

Dubai World heeft in totaal voor ongeveer 80 miljard dollar aan schulden. Veel Westerse financiële instellingen hebben geld uitstaan in Dubai en zullen verliezen moeten incasseren als gevolg van de problemen.

Om deze reden waren de bankaandelen overal in Europa de gebeten hond en leek het weer even of de financiële crisis in alle hevigheid is teruggekeerd. In Londen stonden Barclays en Royal Bank of Scotland onderin met een verlies van 7,8 en 8 procent. Deutsche Bank daalde in Frankfurt 6,4 procent. Société Générale daalde in Parijs 5,5 procent.

Bank en verzekeraar ING liet weten ook leningen te hebben uitstaan in Dubai. Volgens het concern is sprake van een „verwaarloosbare blootstelling". ING stond onderin de AEX met een 7,3 procent lagere koers.

Verzekeraar Aegon liet zich niet uit over de vraag of het concern is blootgesteld aan Dubai. Het fonds sloot 7,7 procent lager. Branchegenoot Delta Lloyd en bank en verzekeraar SNS Reaal zeiden geen blootstelling en daalden respectievelijk 2,7 procent en 3,8 procent.

De baggeraars Boskalis en het niet–beursgenoteerde Van Oord zeiden ook geen last te hebben van de financiële perikelen in het emiraat. Van Oord heeft meegewerkt aan de aanleg van meerdere palmeilanden in het land. Ook Boskalis was er actief. Het aandeel Boskalis sloot met een verlies van 6 procent.

De euro verloor wat terrein op de dollar en noteerde een stand van 1,4990 dollar, tegen 1,5025 dollar aan het eind van de handel op woensdag. De olieprijs daalde als gevolg van de aansterkende dollar. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 2,3 procent goedkoper en kostte 76,20 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer