Binnenland

Het Scharlaken Koord weigert opdracht Haarlem

AMSTERDAM (ANP) – Het Scharlaken Koord gaat geen uitstapprogramma voor prostituees meer organiseren in Haarlem. De christelijke welzijnsinstelling had de opdracht al binnen, maar bedankt er nu voor. Dat heeft directeur Henk van Rhee van de stichting Tot Heil des Volks, waar de organisatie onder valt, donderdag bekendgemaakt.

26 November 2009 19:14Gewijzigd op 14 November 2020 09:15

Reden is de forse weerstand tegen Het Scharlaken Koord in de gemeenteraad van Haarlem. Met name de SP was er bang voor dat de organisatie zieltjes probeert te winnen, onder meer omdat zij van nieuw personeel verlangt dat het een christelijke levensovertuiging heeft. De instelling kreeg begin oktober toch toestemming van de raad om een jaar aan de slag te gaan. Burgemeester Bernt Schneiders heeft toen toegezegd dat hij voor de periode daarna andere organisaties gaat zoeken die een soortgelijk project kunnen aanbieden. De raad kan daar dan een keuze uit maken.Voor Het Scharlaken Koord hoeft het nu niet meer. Van Rhee: „Wij gaan dit niet met een motie van wantrouwen aan de broek doen. Wij zijn niet gek". Volgens hem zijn de critici van de christelijke organisatie fanatieker in hun opvattingen dan Het Scharlaken Koord.

In een brief aan de gemeenteraad die Van Rhee samen met burgemeester Schneiders heeft opgesteld, staat dat de instelling niet verwacht de hoge opstapkosten voor het project er na een jaar uit te hebben. Bovendien vindt de organisatie de periode te beperkt. Prostituees die dan hulp krijgen van het Scharlaken Koord, moeten vervolgens overstappen naar een andere organisatie.

Schneiders vindt het erg jammer voor de prostituees in Haarlem dat Het Scharlaken Koord zich terugtrekt. „Er hadden zich al vrouwen aangemeld". De gemeente gaat nu snel op zoek naar alternatieven.

Van Rhee benadrukt dat Het Scharlaken Koord al sinds de negentiende eeuw personeel werft met een christelijke levensovertuiging. De medewerkers stellen zich volgens hem desondanks in de praktijk wel degelijk neutraal op. In de Wet Gelijke Behandeling staat overigens dat religieuze organisaties gewoon dit soort eisen aan personeel mogen stellen.

De gemeente Amsterdam besloot onlangs nog niet meer in zee te gaan met organisaties die alleen personeel uit bepaalde religieuze of culturele groepen werven. De hoofdstad gaat voortaan in de contracten met bijvoorbeeld zorg– of welzijnsinstellingen opnemen dat die niemand mogen uitsluiten. Ook dat gebeurde onder meer naar aanleiding van personeelsadvertenties van Het Scharlaken Koord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer