Buitenland

VS houden alles open voor N-Korea

De Verenigde Staten willen de crisis rond het nucleaire programma van Noord-Korea door middel van diplomatie en dialoog oplossen, maar houden „alle opties” open, heeft de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea vrijdag gezegd.

AP
21 February 2003 21:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell komt volgende week naar Seoul om de crisis met de nieuwe Zuid-Koreaanse regering te bespreken. De aanstaande Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun heeft gezegd dat hij militaire opties zelfs niet wil overwegen en dat hij het graag met de VS oneens wil zijn als daarmee een oorlog kan worden vermeden.

Tijdens de vorige crisis over het nucleaire programma van Noord-Korea, in 1994, stond de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton op het punt een aanval op de Noord-Koreaanse kerninstallaties te gelasten. De crisis kon uiteindelijk vreedzaam worden bezworen door Noord-Korea in ruil voor het staken van zijn nucleaire activiteiten hulp in het vooruitzicht te stellen. Sinds Noord-Korea echter in oktober toegaf toch geheime nucleaire projecten te hebben lopen, zijn de spanningen weer toegenomen.

Dinsdag heeft Noord-Korea gedreigd de wapenstilstand waarmee in 1953 een eind kwam aan de Korea-oorlog op te zeggen als de VS sancties of andere maatregelen tegen het land treffen. De Amerikaanse regering heeft Noord-Korea verzekerd dat zij geen plannen heeft voor een aanval en de zaak op diplomatieke wijze wil oplossen, maar een verklaring van president George W. Bush dat hij militaire opties niet wil uitsluiten, heeft de achterdocht in Pyongyang toch weer gevoed.

De Noord-Koreaanse staatsradio zei vrijdag dat Washington de nucleaire programma’s van Noord-Korea opzettelijk verdacht maakt om een excuus te hebben voor een aanval.

Powell doet ook China en Japan aan om een gezamenlijke benadering van Noord-Korea te formuleren.

De vroegere Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Chong-ha Yoo heeft donderdagavond gewaarschuwd dat Irak vergeleken bij Noord-Korea „in het niet valt” en dat de nucleaire crisis veel ernstiger gevolgen kan hebben dan de Iraakse crisis.

Als bevestigd wordt dat Noord-Korea kernwapens heeft, zullen de VS volgens Yoo hun militairen uit Zuid-Korea terugtrekken, omdat zij weten met wat voor regime zij te maken hebben en aan welke gevaren zij hun militairen blootstellen. Ook uit Japan zullen de Amerikanen zich terugtrekken, omdat zij daar vooral zijn om de troepen in Zuid-Korea te versterken. Zuid-Korea en Japan zullen dan wellicht zelf kernwapens moeten ontwikkelen om zich tegen Noord-Korea te verdedigen, zei Yoo, die van 1996-1998 minister van Buitenlandse Zaken was.

Volgens Yoo heeft het Zuid-Koreaanse toenaderingsbeleid tegenover Noord-Korea gefaald. „Ondanks alle geld en hulp die wij Noord-Korea hebben geboden, ontwikkelen ze kernwapens om voornamelijk tegen Zuid-Korea te gebruiken en om Zuid-Korea te chanteren”, aldus Yoo tijdens een lezing aan het Instituut van Zuidoost-Aziatische Studies in Singapore.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer