Buitenland

Obama roept op tot vrijlaten Suu Kyi

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bij het generaalsbewind van Myanmar (Birma) aangedrongen op de vrijlating van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Hij deed zijn oproep op een APEC–top in Singapore tijdens een rondetafelgesprek met de tien leiders van de Zuidoost–Aziatische landen, onder wie premier Thein Sein van Myanmar.

ANP/AFP/RTR
16 November 2009 07:26Gewijzigd op 14 November 2020 09:09

Obama heeft de Myanmarese premier geen hand gegeven en ook niet met hem gesproken. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president het rondetafelgesprek bijwoonde op de APEC–top, het economische samenwerkingsverband van landen uit het gebied rond de Grote Oceaan. Voorgangers van Obama weigerden eerder aan te schuiven bij de rondetafelgesprekken, omdat ook Myanmar was vertegenwoordigd.Eerder deze week stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al dat de stembusgang van volgend jaar in Myanmar niet geloofwaardig is zonder deelname van Suu Kyi. Van de afgelopen twintig jaar stond de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede het grootste deel onder huisarrest in het door militairen geregeerde land.

Obama is bezig aan een negendaagse reis door Azië. Zijn eerste halte was Japan, daarna reisde hij door naar Singapore voor deelname aan de APEC–top. Zondag arriveerde Obama in de Chinese stad Shanghai. Het is Obamas eerste bezoek aan China als president. Hij reist maandagavond (lokale tijd) door naar Peking. Daar staat onder meer een ontmoeting met president Hu Jintao op het programma.

De president is van verscheidene kanten onder druk gezet de mensenrechtensituatie in China aan te kaarten. Ook is hem gevraagd de kwestie Tibet aan de orde te stellen, waar een deel van de bevolking streeft naar lossere banden met de Aziatische mogendheid.

In Tokio nam Obama een voorproefje aan zijn bezoek aan China. Hij zei dat hij de groei van China niet ziet als een bedreiging voor de relatie tussen de twee grootmachten. „In tegendeel: de opkomst van een sterk, welvarend China kan een bron van kracht zijn voor de internationale gemeenschap", aldus de president.

Obama wil pragmatisch samenwerken met Peking, daar waar het gaat om gezamenlijke belangen. „Geen enkel land kan alleen de uitdagingen van de 21e eeuw aan. Daarom zullen China en de VS beide beter af zijn als we die uitdagingen samen aangaan".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer