Binnenland

Besluit over opslag CO2 uitgesteld

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft woensdag laten weten dat zij en haar collega Cramer van VROM meer tijd nemen voor hun definitieve besluit over het project voor ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht.

Regioredactie
12 November 2009 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
DEN HAAG – Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft woensdag laten weten dat zij en haar collega Cramer van VROM meer tijd nemen voor hun definitieve besluit over het project voor ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. Foto ANP
DEN HAAG – Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft woensdag laten weten dat zij en haar collega Cramer van VROM meer tijd nemen voor hun definitieve besluit over het project voor ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. Foto ANP

Ondertussen neemt de druk op beide bewindsvrouwen toe. In navolging van de gemeente Barendrecht keerden gisteren ook Provinciale Staten van Zuid-Holland zich tegen de plannen. De Barendrechtse wethouder Zuurbier sprak gisteren aan het eind van de middag nog met Van der Hoeven. De wethouder maakte van de gelegenheid gebruik zijn bezwaren en standpunten duidelijk te maken. De minister liet niets los over het naderende besluit, behalve dat alle aspecten worden meegewogen.Shell wil in de bijna lege gasvelden bij Barendrecht het broeikasgas CO2 opvangen; het gas wordt afgevangen bij de raffinaderij in het nabijgelegen havengebied.

Net als inwoners van Barendrecht en het stadsbestuur voelen ook de Zuid-Hollandse Statenleden niets voor een proef in een dichtbevolkt gebied. Ze zien veel meer in de locatie in de bodem van de Noordzee. Wethouder Zuurbier was blij met de bijval van Provinciale Staten. Hij vond het een krachtig signaal aan Gedeputeerde Staten, dat een vergunning moet afgeven, en naar de ministers om ook naar alternatieve locaties te kijken.

Het CDA in de Tweede Kamer komt terug op zijn plannen om te voorkomen dat de gemeente Barendrecht via de rechter de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 tegenhoudt. Dat liet fractiewoordvoerder Koopmans gisteren weten.

De Kamer debatteerde vandaag met het kabinet over de Crisis- en herstelwet, die onder meer voorziet in soepeler en eenvoudiger regels. Koopmans had een wijzigingsvoorstel in petto zodat demonstratieprojecten voor de afvang en ondergrondse opslag van CO2, zoals het project in Barendrecht, ook onder de wet vallen. Dat betekent dat lagere overheden zoals gemeenten en provincies niet meer kunnen procederen tegen een besluit.

Massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat er in Barendrecht sprake is van het nimby-fenomeen. Nimby staat voor: ”not in my backyard” (niet in mijn achtertuin). De inwoners hebben het idee dat zij met de komst van koolstofdioxide onder hun achtertuin erop achteruitgaan, zei hij. „De Barendrechters denken dat de huizenprijzen dalen en dat het wonen in Barendrecht onveilig wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer