Buitenland

Dhaka meest kwetsbaar voor klimaatverandering

SINGAPORE (ANP) – Dhaka, in Bangladesh, loopt het grootste risico door klimaatverandering van alle mega–steden in Azië. Dat blijkt uit een onderzoek naar elf aan zee of rivieren gelegen Aziatische steden door het Wereld Natuur Fonds, dat donderdag naar buiten is gebracht.

12 November 2009 07:37Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
SINGAPORE – Dhaka, in Bangladesh, loopt het grootste risico door klimaatverandering van alle mega–steden in Azië. Dat blijkt uit een onderzoek naar elf aan zee of rivieren gelegen Aziatische steden door het Wereld Natuur Fonds, dat donderdag naar buiten i
SINGAPORE – Dhaka, in Bangladesh, loopt het grootste risico door klimaatverandering van alle mega–steden in Azië. Dat blijkt uit een onderzoek naar elf aan zee of rivieren gelegen Aziatische steden door het Wereld Natuur Fonds, dat donderdag naar buiten i

Dhaka ligt slechts enkele meters boven zee en zal dus snel last hebben van een stijgende zeespiegel. Daarnaast heeft de stad weinig capaciteit om zich in de toekomst aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Het rapport geeft Dhaka negen van de tien punten op de schaal van kwetsbaarheid.Na Dhaka volgen het Indonesische Jakarta en Manilla in de Filipijnen, beide met acht punten. Volgens het WNF toont de chaos die in Manilla ontstond na de recente orkaan Ketsana duidelijk aan dat de miljoenenstad zeer kwetsbaar is. Door de regenval die Ketsana met zich meebracht, kwam een groot deel van de stad onder water te staan. Jakarta is vooral kwetsbaar omdat de stad een groot deel van het landelijk inkomen genereert.

Een aantal steden, zoals Calcutta in India (zeven punten), gaat volgens het rapport steeds vaker te maken krijgen met verzilting van het water. Door de stijging van de zeespiegel komt de watervoorziening in Calcutta in het gedrang. In Jakarta, dat volgens het WNF steeds lager komt te liggen, sijpelt het zeewater langzaam door in het grondwater, waardoor op termijn minder schoon water te vinden zal zijn.

Steden als Singapore, Hongkong en Kuala Lumpur komen minder slecht uit de test (allen vier punten). Dat komt volgens de onderzoekers omdat die steden zich beter aan kunnen passen aan de komende veranderingen. Het rapport plaatst wel de kanttekening dat deze uitkomst niet betekent dat deze metropolen buiten de gevarenzone liggen. „Alle onderzochte steden kampen met substantiële bedreigingen en de situatie wordt naar verwachting in de toekomst alleen maar slechter", aldus de onderzoekers.

In de elf onderzochte steden wonen in totaal 120 miljoen mensen. „We kunnen het ons niet veroorloven deze steden op te geven. In plaats daarvan moeten we ze de slagkracht geven om verandering te brengen en de stad en het platteland te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van klimaatverandering", stelt het rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer