Verhagen ontvangt omstreden Lieberman
Avigdor Lieberman geldt als een van Israëls meest omstreden politici. Zijn komst naar Nederland riep dan ook het nodige protest op. De minister is eraan gewend. „Je moet genereus voor je vrienden zijn en wreed voor je vijanden.”
Organisaties als ”Een Ander Joods Geluid” en het Nederlands Instituut Palestina/Israël zijn verontwaardigd dat minister van Buitenlandse Zaken Verhagen zijn Israëlische collega kritiekloos ontvangt. En dat niet alleen, het wordt ook tijd dat de Nederlandse regering met de Palestijnse Hamasbeweging gaat praten over een oplossing van het slepende conflict met Israël. Verhagen liet al direct weten daar niet over te piekeren.Ook de PvdA vond het „verbazingwekkend” dat Lieberman een „officiële en hartelijke” ontvangst ten deel valt. „Hij wel en de Dalai Lama niet. Het lijkt me dat het precies omgekeerd moet”, aldus Kamerlid Van Dam gisteren. Tekenend is dat PVV-voorman Wilders dinsdagavond achter gesloten deuren met Lieberman dineert.
Hoe men ook denkt over de standpunten van instanties als Een Ander Joods Geluid en de mening van Dries van Agt of Hedy d’Ancona, die hun handtekening onder een protestbrief in de NRC zetten, feit blijft dat Avigdor Lieberman op z’n minst controversieel kan worden genoemd.
Lieberman richtte in 1999, na een carrière in de Likudpartij, een nieuwe politieke partij op, Yisrael Beiteinu (”Israël Ons Huis”), waarvan hij de leider werd. Deze partij werpt zich op als de vertegenwoordiger van de circa een miljoen Joodse emigranten die in de jaren negentig uit de voormalige Sovjet-Unie Israël zijn binnengekomen.
De ideeën van Lieberman liegen er niet om. Zo wil hij dat alle Arabieren met een Israëlisch paspoort een eed van loyaliteit aan de staat Israël afleggen. Anders kunnen ze vertrekken, wat hem betreft. Palestijnse gevangen mogen van Lieberman „in de Dode Zee worden verdronken.” Van Hamas moet Lieberman al helemaal niets hebben. In januari verklaarde de politicus nog dat Israël Hamas moet blijven bestrijden zoals „de Amerikanen dat met de Japanners deden in de Tweede Wereldoorlog”, een uitspraak die door velen als een verwijzing naar de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werd geïnterpreteerd. Ook de Egyptische president Mubarak wordt regelmatig door Lieberman geschoffeerd.
Hoewel Lieberman, die zelf in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever woont, als een warm pleitbezorger van Israëlische kolonisten geldt, is hij opvallend genoeg wel voorstander van een tweestatenoplossing. Die zou dan wel moeten leiden tot een zo radicaal mogelijke scheiding tussen Joden en Arabieren.