Seoul past N-Koreabeleid niet aan
Zuid-Korea is niet van plan het beleid voor Noord-Korea aan te passen na een gevecht op zee tussen een Zuid-Koreaans en een Noord-Koreaans schip. Dat heeft de Zuid-Koreaanse premier Chung Un Chan dinsdag gezegd, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
Chung sprak van een incident. Hij riep de Zuid-Koreanen ertoe op vertrouwen te hebben in hun leger en hun regering en over te gaan tot de orde van de dag.Zuid-Koreaanse functionarissen lieten weten dat de contacten met het noorden op hetzelfde niveau blijven. Zuid-Koreanen mogen in het noorden blijven werken, de aantallen worden niet verminderd. Verder zet Seoul de humanitaire hulp aan het noorden voort.
Volgens de Zuid-Koreaanse marine begaf een Noord-Koreaanse patrouilleboot zich dinsdag in de territoriale wateren van Zuid-Korea ten westen van het schiereiland. De Zuid-Koreaanse marine zou waarschuwingssignalen hebben gegeven, waarna enkele waarschuwingsschoten werden gelost. De marine van Noord-Korea zou direct met scherpe munitie hebben teruggeschoten. Het vuur werd beantwoord. Noord-Korea stelt dat Zuid-Korea het incident heeft veroorzaakt.
Het was de eerste zeeslag tussen het stalinistische noorden en het kapitalistische zuiden in zeven jaar tijd. Dit keer duurde de schotenwisseling maar twee minuten, terwijl er in 2002 maar liefst 25 minuten lang werd gevochten. Toen kwamen vier zuiderlingen en mogelijk dertig noorderlingen om het leven.
Begin jaren vijftig van de vorige eeuw vochten Noord- en Zuid-Korea een bloedige oorlog uit. Het conflict eindigde in 1953 in een patstelling die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Officieel zijn de landen nog steeds in oorlog met elkaar; er is slechts sprake van een staakt-het-vuren. Noord-Korea wil dat de VS een vredesverdrag tekenen dat een formeel einde maakt aan de oorlog (1950-1953). De Amerikanen waren toen de belangrijkste bondgenoot van het zuiden en hebben er nog steeds een grote troepenmacht gelegerd. Door de zeeslag van gisteren werd het voor de Koreanen weer eens duidelijk dat hun onderlinge conflict steeds weer kan escaleren.
Noord- en Zuid-Korea hebben hun zeegrens nooit formeel vastgelegd. Langs de landgrens van Noord- en Zuid-Korea waren geen tekenen van verhoogde spanningen te bespeuren.
Volgens sommige waarnemers zijn Noord- en Zuid-Korea niet toevallig juist nu met elkaar in gevecht geraakt. De Amerikaanse president Barack Obama brengt namelijk volgende week een bezoek aan Azië, en doet dan ook Zuid-Korea aan.
In het verleden greep Noord-Korea al vaker aanstaande bezoeken van hoge Amerikaanse diplomaten aan om via incidenten de eigen standpunten op de agenda te krijgen. De VS zullen een dezer dagen bekendmaken of ze directe gesprekken willen aanknopen met Noord-Korea. Het incident van dinsdag zou Noord-Korea volgens analisten extra onderhandelingsruimte kunnen verschaffen.