Binnenland

Geschil over claims Bommelerwaard

MKB-Midden-Nederland en het ministerie van Defensie verschillen van mening over de afhandeling van de schadeclaims die ondernemers hebben ingediend na de stroomstoring in de Bommelerwaard in 2007.

ANP
9 November 2009 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 09:06
Stroomstoring in de Bommelerwaard nadat in 2007 een Apachehelikopter tegen een hoogspanningskabel vloog. Foto ANP
Stroomstoring in de Bommelerwaard nadat in 2007 een Apachehelikopter tegen een hoogspanningskabel vloog. Foto ANP

Twee jaar geleden vloog een Apachehelikopter tegen een hoogspanningskabel aan waardoor een drie dagen durende stroomstoring ontstond.Een woordvoerder van de ondernemersvereniging zei gisteren dat de afhandeling van de schadeclaims traag verloopt en dat zeker 1100 van de 2700 getroffen bedrijven nog steeds geen schadevergoeding hebben ontvangen. Hij bevestigde daarmee berichtgeving van de NOS. De woordvoerder schat de achterstallige claims op zo’n 12 miljoen euro. Ook zijn veel bedrijven het volgens hem niet eens met het voorgestelde bedrag of weigeren ze een eigen risico van 40 procent op zich te nemen.

Bovendien wordt hun steeds om nieuwe gegevens gevraagd. Sommige ondernemers hebben zich uit onvrede teruggetrokken, aldus de zegsman. „Gedupeerde burgers kregen al binnen een halfjaar een schadevergoeding. Het lijkt wel alsof de ondernemers als criminelen worden behandeld. Vertrouw de ondernemers, keer het geld uit en controleer dan of alles klopt.”

Defensie herkent zich niet in de beweringen en noemt de hoogte van het eigen risico „totale onzin”, aldus een woordvoerder gisteren. Volgens hem gaat het in een aantal gevallen om een eigen risico van 20 tot 30 procent. Defensie stelt dat van de 2678 ingediende claims er nu 1511 uitbetaald zijn. Verder zijn 876 claims afgehandeld, omdat de claims zijn ingetrokken of omdat er sprake was van dubbele claims. Verder heeft Defensie bij 251 bedrijven voorstellen gedaan, maar hebben zeker 200 ondernemers daar nog niet op gereageerd. Zeker 29 claims zijn ingewikkelder en daar wordt naar een oplossing gezocht, aldus de woordvoerder.

Volgens hem is het nodig veel gegevens te hebben, om te controleren of het geclaimde verlies klopt. „Het gaat wel om belastinggeld.” Defensie moet uit eigen zak 40 miljoen euro ophoesten om de schade te kunnen betalen. De Dienst Regelingen van het ministerie van Landbouw wikkelt de schadeclaims af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer