Obama wint eerste slag om zorghervorming nipt
De hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg is een stap dichterbij gekomen. Het Huis van Afgevaardigden heeft ternauwernood ingestemd met de omstreden plannen die de Democratische president Barack Obama wil doorvoeren.
Het wetsvoorstel kreeg zaterdagavond laat (lokale tijd) 220 stemmen voor, slechts twee meer dan de benodigde meerderheid van 218. Dat is een gevoelige tik voor Obama, omdat de Democraten in het Huis een ruime meerderheid van 258 zetels hebben. Maar liefst 39 Democraten stemden tegen de plannen van hun president.Om zijn partijgenoten te overtuigen van zijn plannen was Obama zaterdag speciaal naar het Huis gekomen, een zeldzaamheid in de Amerikaanse politiek. Achter gesloten deuren sprak hij de Democratische afgevaardigden toe. „Ik dring er bij de Congresleden op aan om er te staan, om de roep van de geschiedenis te beantwoorden en voor hervorming van de gezondheidsverzekering te stemmen", zei de president later vanuit het Witte Huis.
Ondanks het verzet van zijn partijgenoten noemde Obama de uitslag historisch. „Het Huis heeft een wetsvoorstel aangenomen dat eindelijk de belofte van goede en betaalbare gezondheidszorg voor de Amerikanen waarmaakt", verklaarde de president. Hij zei erop te vertrouwen dat ook de Senaat, die zich nu over de hervorming moet buigen, zal instemmen met de plannen.
In de Senaat kan de president zich praktisch geen afvalligheid in eigen rijen veroorloven. De Democratische partij beschikt er precies over de zestig zetels die nodig zijn om vertragingstactieken van de oppositie te voorkomen, maar een dissidente Democraat kan roet in het eten gooien.
Naar verwachting begint het debat in de Senaat over enkele dagen. De Senaat zal stemmen over een eigen variant. Beide versies worden daarna in elkaar geschoven en opnieuw in stemming gebracht in beide kamers van het Congres. Bij goedkeuring kan Obama zijn handtekening onder de wet zetten. De president zei ervan uit te gaan dat de wet nog voor het eind van het jaar rond is.
De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, was voorzichtiger. „We laten ons niet vastpinnen op een bepaalde periode, we moeten voor de Amerikanen zo goed mogelijk werk leveren", zei Reid.
Momenteel zijn 47 miljoen Amerikanen onverzekerd en 25 miljoen Amerikanen onderverzekerd. Obama wil onder meer regelen dat zij een zorgverzekering kunnen afsluiten, desnoods bij een ziekenfonds van de overheid. Republikeinen en conservatieve Democraten zien dat echter als te veel overheidsbemoeienis. „Dit is een routekaart van 2000 bladzijden naar staatsgezondheidszorg", zei de Republikeinse afgevaardigde Roy Blunt.
De tegenstanders maken zich ook zorgen over de verwachte kosten van 1 biljoen dollar (ruim 800 miljard euro). Om ze voor het plan te winnen, was een amendement aan het wetsvoorstel gekoppeld om de financiële steun voor abortus verder te beperken, maar dat viel juist verkeerd bij liberale Democraten.