Gemeentebestuur Urk roept hulp kerken in
De gemeente Urk roept de hulp van alle plaatselijke kerken in om de problemen met jongeren het hoofd te bieden.
Wethouder Hoekstra-Hoekman (ChristenUnie) ondertekent maandagavond met vrijwel alle kerken een convenant voor een gezamenlijke aanpak van gedragsproblemen onder een deel van de Urker jongeren.„We willen schouder aan schouder optrekken”, aldus de wethouder vrijdagavond.
Overlast
Urk kampt al geruime tijd met overlast van jongeren die in de weekenden hun vertier zoeken in de kroegen en drinkgelegenheden in het centrum. Diverse onderzoeken wijzen uit dat het alcohol- en drugsprobleem in de gemeente groot is. „Om het tij te keren kunnen wij niet zonder de hulp van de kerken”, aldus Hoekstra.
Het convenant heeft tot doel dat de gemeente en de kerken met elkaar in gesprek gaan, ervaringen uitwisselen en samen zoeken naar maatregelen. Concrete beleidspunten zijn nog niet opgesteld. „We willen van elkaar leren en nagaan wie op welk terrein wat kan doen, zonder dat we daarbij de scheiding tussen kerk en staat opheffen”, aldus Hoekstra.
Het gemeentebestuur en de kerken zullen regelmatig om de tafel gaan en richten daartoe het Kerkelijk Platform Jeugd op. De gemeente neemt vooralsnog de kosten voor haar rekening.
Ds. P. van der Kraan, predikant van de hervormde gemeente De Bron, laat weten „veel waardering” te hebben voor het initiatief van de gemeente. „Dat overheid en kerk op deze manier samenwerken spreekt mij erg aan”, zegt hij. Volgens hem is de problematiek onder jongeren „groot genoeg om er werk van te maken.”
Ook jeugdouderling L. Brussé van de christelijke gereformeerde kerk te Urk juicht het initiatief toe. „De gemeente heeft een verantwoordelijkheid ten aanzien van de jongeren, wij als kerken hebben die ook. Ik denk dat we veel voor elkaar kunnen betekenen, zonder dat we in elkaars vaarwater gaan zitten.”
Brussé wijst erop dat de kerken al veel doen aan de overlast die het uitgaansleven teweegbrengt. Hij noemt als voorbeeld de activiteiten van Barjona, een interkerkelijke organisatie die elke zaterdagavond de kroegen langs gaat om jongeren aan te spreken op hun gedrag.
„Maar ik wil er wel voor waken om te doen alsof Urk vol barren staat. Met het overgrote deel van de jeugd gaat het gelukkig goed.”
Achter deuren
Wethouder Hoekstra verwacht dat de kerken van grote betekenis kunnen zijn in de aanpak van problemen onder jongeren. „Ouderlingen en diakenen komen achter deuren waar wij als gemeente niet komen. Daarom vinden wij het belangrijk dat kerkenraden antennes ontwikkelen om signalen van opvoedingsproblemen op te vangen. Zij kunnen eventueel bij ons terecht voor sociaal-maatschappelijke hulp of het regelen van opvoedingscursussen.”