Iran zal doorgaan met bewapenen Israëls vijanden
Israël heeft deze week een grote overwinning geboekt in de bestrijding van wapenleveranties aan de radicale sjiitische Hezbollah in Libanon. De vangst is zowel van militair als van politiek belang. Maar Israëliërs zijn ervan doordrongen dat ze geen reden hebben te juichen.
Op grond van inlichtingen klommen Israëlische commando’s van de marine-eenheid Shayetet 13 dinsdagavond bij zwaar weer op een afstand van 160 kilometer van de kust op het Duitse schip Francop. De bemanning keek ervan op dat er in de containers wapens verborgen zaten achter zakken polyethyleen. Het schip voer vervolgens naar de Israëlische havenstad Asjdod, waar de containers van boord werden gehesen. In de containers bleek voor tientallen miljoenen dollars aan raketten, granaten, mortieren, automatische geweren en kogels te zitten.Het betrof de grootste hoeveelheid wapens die ooit door het Israëlische leger is onderschept. Het ging om een partij die zeker tien keer zo groot was als die op de Karine A in 2002. Dat betrof een schip met Iraanse wapens voor de Gazastrook dat in de Rode Zee door de Israëlische marine werd overgenomen. Aan boord bevonden zich toen wapens voor de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook.
The Jerusalem Post meldde dat de kratten opschriften hadden in het Chinees, Russisch, Spaans en Engels. Mogelijk werden ze door Iran in andere landen gekocht. De katjoesja’s werden wel in Rusland gemaakt.
De vangst deze week was behalve een militaire ook een diplomatieke overwinning. Het leger zond uitgebreid fotomateriaal naar de pers en ambassadeurs van tal van landen kwamen de wapens bekijken.
De affaire laat zien hoe Iran de internationale gemeenschap zand in de ogen probeert te strooien door wapens te smokkelen tussen gewone goederen en de containers over te hevelen van het ene schip naar het andere in een haven waar geen goede controle bestaat. Iran toonde met de zending dat het VN-resoluties ontduikt die het verbiedt om wapens te verhandelen.
Uit de affaire blijkt ook hoe belangrijk het is dat resolutie 1803 van de Veiligheidsraad wordt uitgevoerd. Deze resolutie van maart 2008 roept de landen op de Iraanse vliegtuigen en schepen te controleren als er reden bestaat om aan te nemen dat er goederen worden vervoerd die Iran van de VN niet mag vervoeren. Mogelijk zullen scheepvaartmaatschappijen voorzichtiger zijn met het meenemen van IRISL-containers (de afkorting staat voor Islamitische Republiek van Iran Scheepslijnen).
Uit het succes van deze week blijkt ook hoe belangrijk het is voor Israël om waakzaam te blijven. Israëlische defensiepecialisten beseffen echter dat Iran zal doorgaan met zijn pogingen Israëls aartsvijanden van wapens te voorzien. Ze geloven verder dat Hezbollah er al in is geslaagd om na de Israël-Hezbollahoorlog van de zomer 2006 de arsenalen aan te vullen tot ten minste 40.000 raketten.
Het potentiële gevaar voor Israël komt niet alleen uit het noorden. Majoor-generaal Amos Yadlin, het hoofd van de militaire inlichtingendienst, vertelde Knessetleden deze week dat Hamas een Iraanse raket met een reikwijdte van 60 kilometer de zee in heeft geschoten. Het Hamasleger in de Gazastrook heeft waarschijnlijk al tientallen van deze raketten geïmporteerd. Ze brengen 3 miljoen Israëliërs onder het bereik van de Hamaswapens in steden als Tel Aviv, Beth Shemesh en Beersjeva.