Buitenland

„Amerikaanse klimaatwet gaat niet ver genoeg"

NEW DELHI (ANP/AFP) – De nieuwe Amerikaanse klimaatwet gaat volgens de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt niet ver genoeg. Het wetsvoorstel „gaat in de juiste richting" maar is „niet zo vergaand als we hadden gehoopt", aldus Reinfeldt.

5 November 2009 14:04Gewijzigd op 14 November 2020 09:04

Zweden is momenteel voorzitter van de Europese Unie en leidt dan ook de Europese delegatie tijdens de klimaatonderhandelingen deze week in de Spaanse stad Barcelona. Het gaat voorbereidende gesprekken voor de klimaattop van half december in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar moet een opvolger gevonden worden voor het Kyoto protocol, dat in 2012 afloopt.Het lijkt erop dat het Amerikaanse Congres de nieuwe wetgeving niet goedgekeurd gaat krijgen voor aanvang van de top in Kopenhagen. Dat kan leiden tot problemen, omdat de VS een van de grootste vervuilers ter wereld zijn. „We kunnen de grootste veroorzaker niet buiten deze deal hebben", aldus Reinfeldt tijdens een bijeenkomst in de Indiase stad New Delhi.

Reinfeldt sprak verder zijn vrees uit dat het in Kopenhagen niet komt tot een juridisch bindend verdrag, maar slechts tot een politiek akkoord. „Sommige landen, zoals de VS, zeggen dat ze onvoldoende steun hebben van het Congres om een verdrag te ratificeren", aldus Reinfeldt.

Ook anderen, zoals de Nederlandse minister van Milieu Cramer, denken dat Kopenhagen een politiek akkoord zal opleveren. Dat akkoord kan dan voor 2013 omgezet worden in een verdrag, waardoor de deelnemende landen langer de tijd hebben om hun parlementen overstag te krijgen, denkt Cramer. De Amerikaanse klimaatonderhandelaar sloot donderdag in Barcelona niet uit dat de VS uiteindelijk het verdrag zullen ratificeren.

De klimaatonderhandelaar zei verder dat China de uitstoot van boeikasgassen in 2050 gehalveerd moet hebben. Geïndustrialiseerde landen moeten halverwege de eeuw hun uitstoot met 80 procent hebben teruggedrongen, maar om wereldwijd tot een halvering te komen is de rol van China van groot belang. Hoe meer China reduceert, hoe minder andere opkomende economieën dat hoeven te doen, beredeneert de Amerikaan.

Volgens wetenschappers zal het klimaat drastisch veranderen als de temperatuur op aarde 2 of meer graden Celsius stijgt. Overstromingen worden heviger, droogtes zullen langer aanhouden, de poolkappen zullen smelten en het zeeniveau zal stijgen. Een nieuw, ambitieus klimaatverdrag zou die effecten kunnen voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer