Mugabe komt toch naar Parijs
Ondanks een inreisverbod van de Europese Unie is president Robert Mugabe van Zimbabwe woensdag aangekomen in Parijs, waar hij een Frans-Afrikaanse top bijwoont. Honderden mensen hebben tegen zijn komst gedemonstreerd.
”Mugabe, moordenaar”, scandeerden de demonstranten, die Mugabe ervan beschuldigen de oppositie met geweld de kop in te drukken. De politie hield enkele tientallen mensen aan, onder wie vier buitenlandse journalisten.
Een van de actievoerders noemde het schandalig dat de politie een „monsterlijke” schender van de mensenrechten als Mugabe beschermt en „iedereen die daartegen durft te protesteren arresteert.” De Britse mensenrechtenactivist Peter Tatchell heeft in Parijs een aanklacht wegens marteling tegen Mugabe ingediend. Die is gebaseerd op het getuigenis van twee Zimbabwanen, een journalist en een politicus van de oppositie. Beiden zeggen op gezag van de president te zijn gemarteld. De aanklacht heeft weinig kans van slagen, omdat het krachtens internationaal recht doorgaans onmogelijk is dat een staatshoofd in een vreemd land wordt vervolgd.
Vorige week verlengde de Europese Unie de sancties tegen Zimbabwe, die werden ingesteld toen het land vorig jaar geen Europese waarnemers toeliet bij de verkiezingen. Op het inreisverbod voor Mugabe en zijn naaste medewerkers werd op aandringen van Frankrijk een eenmalige uitzondering gemaakt, zodat Mugabe de top kon bijwonen. Frankrijk zegt de dialoog met Mugabe op gang te willen houden.
De top is woensdag begonnen en duurt tot en met vrijdag. Aanwezig zijn vertegenwoordigers van tientallen Afrikaanse landen en secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. Op de agenda staan onder meer de economische ontwikkeling van Afrika en de onrust in Ivoorkust, een voormalige Franse kolonie.
De Ivoriaanse president, Laurent Gbagbo, is niet aanwezig. Hij heeft volgens een woordvoerder dringender zaken aan zijn hoofd: de rebellen in zijn land dreigen de strijd te hervatten als Gbagbo de macht niet met hen wil delen. Volgens een na Franse bemiddeling gesloten vredesakkoord krijgen de rebellen invloed, maar veel Ivorianen zijn daar fel tegen en zien de Franse bemiddeling als bemoeizucht van de voormalige kolonisator. Er hebben de laatste weken geregeld anti-Franse rellen plaats.
Liberia beschuldigde de Verenigde Staten woensdag ervan de reis van de Liberiaanse president, Charles Taylor, naar Parijs te hebben geblokkeerd in de VN-Veiligheidsraad. Taylor is bijna twee jaar geleden een reisverbod opgelegd omdat Liberia betrokken zou zijn bij de smokkel van wapens en diamanten door West-Afrikaanse rebellenorganisaties.