Barendrecht: Andere opties CO2-opslag
In Nederland zijn elf locaties waar het broeikasgas CO2 veiliger kan worden opgeslagen dan onder de grond van Barendrecht.
Die locaties vallen volgens de Barendrechtse wethouder Zuurbier alleen uit financieel oogpunt af. Dat zei hij dinsdag op een persconferentie na bestudering van de vorige week openbaar gemaakte rapporten over de veiligheid van het project.Shell wil in Barendrecht een proefproject beginnen voor de ondergrondse opslag van kooldioxide in uitgeputte aardgasvelden. De CO2 komt van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven. Shell kreeg 30 miljoen euro van het ministerie van VROM voor de proef, die in Barendrecht op grote weerstand van bevolking en politiek stuit.
Uit aanvullende onderzoeken werd vorige week geconcludeerd dat het project geen extra risico’s met zich meebrengt. Er is geen sprake van risico’s die de wettelijke normen overschrijden, stelden de onderzoekers van de DCMR Milieudienst Rijnmond.
Technisch gezien en met het oog op de gezondheid van de omwonenden zijn er geen bezwaren voor opslag bij Barendrecht, stellen TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM kan niet inschatten hoe het zit met de te verwachten gezondheidsklachten. Aangezien de opslag van CO2 nieuw is, is hier nog niet eerder naar gekeken.