Buitenland

Europees hof verbiedt verplichte kruisbeelden

STRAATSBURG (ANP) – De verplichte kruisbeelden op staatsscholen in Italië zijn in strijd met de vrijheid van godsdienst van andersdenkenden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dinsdag bepaald.

3 November 2009 20:49Gewijzigd op 14 November 2020 09:03

Een Italiaanse vrouw had bij het hof geklaagd over de crucifixen in de leslokalen van haar kinderen op een middelbare school in de plaats Abano Terme. De beelden waren volgens haar in strijd met haar opvattingen, dat haar kinderen seculair onderwijs moeten kunnen volgen. Het Europese hof was het daarmee eens en wees de vrouw een schadevergoeding van 5000 euro toe.De Raad van State in Rome had de vrouw in 2006 nog in het ongelijk gesteld. Volgens de Italiaanse rechters moesten de kruisbeelden niet worden beschouwd als een religieus symbool, maar als een symbool voor Italiaanse burgerlijke waarden. Hoewel in Italië kerk en staat gescheiden zijn, geldt een regeling uit 1923 toen de fascisten aan de macht waren, die kruisbeelden in elk klaslokaal en elke rechtszaal verplicht stelt.

Veel Italiaanse politici hebben woedend gereageerd op de uitspraak. Minister Mariastella Gelmini (Onderwijs) zei dat het beeld van Jezus die sterft aan het kruis een traditioneel symbool is en niet en symbool van het katholicisme.

Een overgrote meerderheid van de Italianen is katholiek. Het Vaticaan, het hoofdkwartier van de Rooms–Katholieke Kerk, heeft geschokt en verdrietig gereageerd op de uitspraak van het Europese hof. „Het is verkeerd en kortzichtig om het uit het onderwijs te verwijderen", aldus een woordvoerder.

In 2003 stelde een lokale rechtbank een radicale moslim in het gelijk, die ook had geëist dat de kruisbeelden van de muren van de school van zijn kinderen gehaald moesten worden. De toenmalige paus Johannes Paulus II zei toen dat de crucifix vooral een symbool voor „troost en hoop voor mensen van alle tijden" is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer