Duitse minister Defensie doorbreekt taboe
Het taboe op het gebruik van het woord oorlog is gesneuveld binnen de nieuwe regering in Duitsland. Dat bleek dinsdag uit een interview dat de kersverse minister van Defensie Karl–Theodor zu Guttenberg gaf aan de krant Bild.
„Ik begrijp iedere soldaat die zegt: ’In Afghanistan is het oorlog, het maakt niet uit of ik door buitenlandse strijdkrachten of door Taliban–terroristen wordt aangevallen, verwond of gedood’ “, aldus de CSU–bewindsman tegen de meest gelezen krant van Duitsland.Hij wijst er in het vraaggesprek op dat volgens het volkenrecht weliswaar alleen sprake is van oorlog als twee staten met elkaar in gevecht raken, maar „het is niet alleen de ervaring van onze soldaten dat de Taliban een oorlog voeren tegen de soldaten van de internationale gemeenschap”.
Het land heeft op dit moment ruim 4300 militairen in Afghanistan. Alleen de Verenigde Staten en Groot–Brittannië hebben meer troepen gelegerd in het al decennia lang door oorlogen en gewapende opstanden geteisterde land.
De 37–jarige Zu Guttenberg liet zich tegen Bild niet uit over een eventuele uitbreiding van de troepenmacht. De Amerikaanse opperbevelhebber Stanley McChrystal wil meer militairen om het verzet van de Taliban te breken en de veiligheid in Afghanistan te verbeteren. Zu Guttenberg benadrukte wel dat Duitsland al een belangrijke rol speelt in het land, onder meer door Afghaanse militairen en agenten te trainen.
Het woord oorlog is in Duitsland zeer beladen. Sinds de Tweede Wereldoorlog stuurden opeenvolgende regeringen hoogst zelden militairen naar het buitenland voor gevechtsmissies. Dat gebeurde voor het eerst weer tijdens de Kosovo–crisis in de zomer van 1999.
De Duitse troepen in Afghanistan kregen in de afgelopen jaren veel kritiek te verduren. Ze zouden zich meer bekommeren om hun eigen veiligheid, dan om de veiligheid van de burgers in de noordelijke provincie Kunduz waar ze actief zijn.