Spanning grens Israël-Libanon stijgt
De spanning aan de grens tussen Libanon en Israël loopt op. De Libanese ambassadeur bij de VN, Noaf Salaam, gelooft dat Israël van plan is zijn land spoedig aan te vallen. In de afgelopen tijd zijn er weer katjoesjaraketten terechtgekomen op Noord-Israël en het Israëlische leger heeft daarop hard gereageerd.
Vorige week dinsdag kwam de vierde raket van dit jaar terecht op een open veld bij de stad Kiryat Shmona in Noord-Israël. Het Israëlische leger opende daarop artillerievuur in de richting van Hula, het dorpje waar de katjoesja’s vandaan kwamen.Bij die ene actie zou het niet zijn gebleven als Libanese troepen afgelopen woensdag niet vier raketten hadden gevonden die klaarstonden om op Israël te worden afgeschoten. Zij arresteerden een man die verantwoordelijk was voor het afvuren van de katjoesja’s. Zijn naam is Fadi Ibrahim en hij behoort tot de Fatah al-Islamgroep, die contacten onderhoudt met al-Qaida.
De Libanese ambassadeur bij de VN, Salaam, klaagde bij de secretaris-generaal van de VN en de Veiligheidsraad over het Israëlische artillerievuur, aldus de Libanese krant Al-Hayat. Volgens hem zijn de herhaaldelijke bedreigingen aan het adres van de Libanese regering en burgers een teken dat Israël van plan is zijn land aan te vallen.
Libanon ergert zich verder aan Israëlische inlichtingenactiviteiten. Vorige maand zou Libanon Israëlische spionageapparatuur hebben gevonden in de buurt van Hula. Het ging om apparatuur om het telefoonnetwerk van Hezbollah af te luisteren.
De Israëlische minister van Strategische Zaken en vice-premier, Moshe Ayalon, gaf zaterdag tijdens in bijeenkomst in Beersjeva toe dat Israël inlichtingen verzamelt in Libanon. Israël gaat daarmee door totdat Hezbollah is ontwapend en de rust in het grensgebied is hersteld. „Gedurende een conflict met een vijand moet men informatie verzamelen”, aldus Ayalon.
Israël heeft reden de ontwikkelingen in Libanon nauwlettend in de gaten te houden. Hezbollah gaat namelijk door met de opbouw van een rakettenarsenaal. Volgens Israëlische schattingen heeft de door Iran gesponsorde militie al zeker 40.000 raketten opgeslagen.
Israël krijgt bijval van Terje Larsen, de speciale afgezant van de secretaris-generaal van de VN voor het Midden-Oosten. Hij zei vorige week dat de toekomst van Libanon gevaar loopt door de wapenarsenalen van Hezbollah.
Israëlische bronnen vrezen tevens dat Syrië Hezbollah voorziet van geavanceerde luchtdoelgeschut. Dit moet Hezbollah in staat stellen Israëlische helikopters neer te schieten die boven Libanon verkenningsvluchten uitvoeren.
De laatste grote confrontatie tussen Israël en Hezbollah deed zich voor in de zomer van 2006. De oorlog werd afgesloten met VN-resolutie 1701, die bepaalt dat het Libanese leger en VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon de orde handhaven. Verder stelt de resolutie dat „alle staten” in het Midden-Oosten moeten voorkomen dat Hezbollah nieuwe wapens krijgt. Hezbollah heeft echter de import van wapens uit Iran via Syrië opgevoerd.
De waarschuwing van Salaam is overdreven, maar niet uitgesloten is dat de situatie opnieuw escaleert. Bovendien vormt het arsenaal van Hezbollah een gevaar als er oorlog uitbreekt tussen Israël en Iran of de VS en Iran.