Gematigde reacties op dreigement N-Korea
Het Noord-Koreaanse dreigement het wapenstilstandsverdrag op te zeggen dat in 1953 een einde maakte aan de Korea-oorlog, heeft dinsdag niet tot scherpe reacties geleid.
De Verenigde Staten zeiden dat Pyongyang alleen zichzelf schaadt. Rusland waarschuwde voor de negatieve gevolgen van retoriek. De Verenigde Naties hadden niet onmiddellijk commentaar.
Noord-Korea dreigde dinsdag het bestand op te zeggen met het oog op Amerikaanse voorbereidingen voor een preventieve aanval op het land. Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse Volksleger zei dat de VS bezig zijn versterkingen naar het Koreaanse schiereiland over te brengen. „De situatie wordt dagelijks ernstiger, omdat zij met steeds grotere inzet aan hun plannen voor een preventieve aanval werken”, zo citeerde het Noord-Koreaanse persbureau KCNA de legerwoordvoerder.
De oorlog van 1950-1953 eindigde met een bestand, niet met een vredesverdrag. Dat betekent dat het schiereiland officieel nog in staat van oorlog verkeert. De grens tussen beide Korea’s is dan ook een van de best bewaakte grenzen ter wereld.
Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer zei dat het dreigement er eentje is in een reeks, die „Noord-Korea alleen maar verder kan schaden, isoleren en terugwerpen.” Een Pentagon-woordvoerder zei dat de VS „niet reageren op dreigementen.”
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij de VS en Noord-Korea op aan de dialoog te hervatten over het nucleaire programma van Pyongyang. Moskou waarschuwde daarnaast dat retoriek schadelijk kan zijn en de crisis kan doen escaleren.
De VN, die toezicht uitoefenen op de zuidelijke helft van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, hadden niet onmiddellijk commentaar.
Noord-Korea dreigde wel vaker met eenzijdige opzegging van het bestand, in de hoop Washington te dwingen tot onderhandelingen. De regering in Pyongyang besloot onlangs haar nucleaire programma te hervatten, waardoor de spanningen op het schiereiland aanzienlijk zijn toegenomen.