Vervuild slib mag weer in Mobagat
In het Mobagat bij Barneveld mag weer vervuild slib worden gestort, zij het onder strengere voorwaarden. Dit heeft het waterschap Vallei & Eem gisteren besloten.
Het algemeen bestuur stelde gisteren tijdens een vergadering dat de stort weer doorgang kan vinden als er aan nieuwe voorwaarden wordt voldaan. Zo verlangt het waterschap onder meer dat de kwaliteit van het water zeer regelmatig wordt gecontroleerd. Ook wordt de visstand in de gaten gehouden.Gisteren stelde het bestuur vast dat maar de helft van de aangevoerde grond uit vervuild slib mag bestaan. Ook moet waar nodig het diepe gedeelte van de plas worden voorzien van een schone afdeklaag. Verdere maatregelen moeten de illegale stort van afval voorkomen.
Bestuurslid B. J. van Vreeswijk (SGP) ging gisteren akkoord met de stringente voorwaarden waaronder het slib alsnog kan worden gestort. „Eigenlijk waren we helemaal tegen de stort, maar verbieden had wettelijk geen kans. Dat zou de rechter teniet kunnen doen. Nu is, onder de nieuwe strenge voorwaarden, de stort voor ons wel acceptabel.”
Van Vreeswijk is blij dat de Grondbank GMG, die het slib gaat storten, heeft aangegeven akkoord te gaan met de nieuwe aanpak. „In plaats van de wettelijk toegestane 400.000 kuub vervuild slib, gaan ze deze nu voor de helft vermengen met onvervuilde grond.”
De Grondbank heeft toestemming om zo’n 40.000 kuub lichtvervuilde grond in het Mobagat te storten. Op dit moment is er al 40.000 kuub gestort.
De Grote Veenderplas in Ede, zoals het Mobagat officieel heet, is momenteel op sommige plaatsen 20 meter diep, waardoor geen plantengroei mogelijk is. Door het ondieper worden zullen er meer plantensoorten komen.
Het zandstorten werd in mei van dit jaar opgeschort op last van minister Cramer van Milieu, in afwachting van verdere onderzoeken. Aanleiding waren feiten die boven tafel waren gekomen over de slibstort in de Linderveldplas bij Deventer. De stort van vervuilde grond zou wel degelijk gevaren opleveren voor omwonenden, zo bleek.