Sneeuwstorm verlamt noordoosten van VS
Van Washington tot Boston werd het noordoosten van de VS gisteren bedekt door een sneeuwlaag van 50 centimeter tot 1 meter, waardoor het normale leven grotendeels werd ontwricht.
Zondag bedekte de sneeuwstorm eerst Washington, waarna het front langzaam naar het noordoosten oprukte, waar achtereenvolgens Philadelphia, New York, Boston en omgeving onder een dikke sneeuwlaag verdwenen.
Tal van vliegvelden werden gesloten, het treinverkeer werd ontwricht en het lokale openbaar vervoer kwam grotendeels tot stilstand. Het barre weer eiste tot nu toe 21 mensenlevens door ongelukken of bevriezing. Het enige geluk bij een ongeluk was dat het gisteren een feestdag was -President’s Day- waarop alle overheidsdiensten, banken en de beurs waren gesloten. Dat maakte het voor de ruimingsdiensten overal gemakkelijker om hun werk te doen. De federale overheid besloot alle ambtenaren in Washington nog een extra dag vrij te geven om het opruimingswerk in de hoofdstad te vergemakkelijken.
Door het slechte weer kon president Bush van zijn buitenverblijf Camp David niet terugvliegen naar Washington. Hij maakte de tocht bij uitzondering over de weg. In verschillende staten werd de noodtoestand afgekondigd, waardoor de Nationale Garde ingezet kon worden. New Yorks burgemeester Michael Bloomberg vroeg iedereen dringend om vandaag niet met de auto naar het werk te komen. „Volg mijn voorbeeld en pak de ondergrondse”, aldus Bloomberg die begrip vroeg voor de moeizame opruimingswerkzaamheden.
New York zette 1700 sneeuwploegen in die gisteren voornamelijk de hoofdverkeersaders vrijhielden. Secundaire wegen waren door de ononderbroken sneeuwval onbegaanbaar, hoewel sommigen het toch probeerden. Op New Yorks Staten Island groef Andrew Furlow zijn volledig ingesneeuwde auto uit. Hij vertelde dat hij zijn auto gisteravond bij vrienden had laten staan. Nu hoopt hij hem vóór een nieuwe sneeuwbui te hebben uitgegraven. Maar na een korte pauze kwam de sneeuw gisteravond alweer terug.
In Baltimore werd een record gemeld van 37 inch oftewel ruim 92 centimeter sneeuw. New York kwam gisteren niet verder dan 48 centimeter. „Ik hoop dat het niet zo bar wordt als in 1947, toen hier 66 centimeter sneeuw viel”, aldus wethouder John Doherty die de opruimwerkzaamheden coördineert. Sommige New Yorkers trokken op ski’s de stad in en in Central Park en talrijke andere parken in de stad vermaakte de jeugd zich uitstekend in de witte wereld. „Het is hier werkelijk prachtig en ook fantastisch voor de kinderen”, zo meende Elizabeth Wright, die haar kinderen in Central Park begeleidde.
Voor anderen was de sneeuwstorm een minder aangename verrassing. Susan McDow uit San Diego in Californië verlangde naar huis, maar haar vlucht vanaf het vliegveld John F. Kennedy was een van de honderden vluchten die waren afgelast. „Het is bij ons thuis heerlijk zacht weer -15 graden boven nul- terwijl ik hier bevries en door de sneeuw geen kant uit kan”, zo mopperde McDow die hoopte dat het vliegverkeer vandaag weer op gang zou komen. Burgemeester Bloomberg vroeg iedereen om de sneeuwlast met zoveel mogelijk humor te bekijken. „Het is lastig, maar wij kunnen er weinig anders aan doen dan het samen en met enig gevoel voor humor dragen”, zo meende de burgemeester.
De kosten van de sneeuwstorm zijn nog moeilijk te becijferen. New York berekende de kosten van de laatste serieuze sneeuwstorm in 1996 op 1 miljoen dollar per inch (2,5 centimeter). Dat zou de stad nu op ruwweg 20 miljoen dollar komen te staan, maar een deel van die kosten kan worden afgewenteld op de staat New York omdat gouverneur George Pataki de noodtoestand afkondigde. Verder zal waarschijnlijk ook de federale overheid inspringen. Meteorologen verwachten voor de komende dagen overigens warm weer. Dat betekent dat de dikke sneeuwlaag in korte tijd gaat smelten. Het rioleringssysteem is daar niet op berekend, dus worden er fikse overstromingen verwacht.