Buitenland

„Wereldleiders moeten zelf naar klimaattop komen”

Wereldleiders moeten in december persoonlijk naar de VN-klimaattop in Kopenhagen komen. Alleen als er politieke wil op het hoogste niveau aanwezig is, heeft de conferentie kans van slagen.

Van onze verslaggever
26 October 2009 18:23Gewijzigd op 14 November 2020 08:59
Oud-Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov sprak maandagmiddag op een bijeenkomst van de Club van Rome, in Amsterdam. Foto ANP
Oud-Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov sprak maandagmiddag op een bijeenkomst van de Club van Rome, in Amsterdam. Foto ANP

Dat betoogde oud-Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov maandagmiddag op een bijeenkomst van de Club van Rome, een internationale denktank van wetenschappers en staatslieden die zich vooral met duurzaamheid bezighoudt, in Amsterdam.De Club van Rome vergadert twee dagen in de hoofdstad over klimaat, energie en economisch herstel. Maandagmiddag woonde ook koningin Beatrix een deel van de top bij.

Volgens Gorbatsjov kan de aanstaande top in Kopenhagen „een stap voorwaarts zijn in de samenwerking om klimaatverandering te bestrijden.” Maar dan moeten regeringen wel hun verantwoordelijkheid nemen. „De overheid moet normen en standaarden uitvaardigen en ze vervolgens implementeren. Helaas neemt men die verantwoordelijkheid niet, maar investeert men miljarden dollars in wapens. Regeringen subsidiëren fossiele brandstoffen, maar investeren niet in sociale ontwikkeling.”

De oud-president riep Europa eveneens op zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van klimaatverandering te nemen, maar gaf tegelijkertijd toe dat „heel veel van de Verenigde Staten afhangt.”

Gorbatsjov besloot zijn betoog met een emotionele oproep. „Mijn eerste achterkleinkind is onlangs voor het eerst jarig geweest. Wij moeten aan de toekomst van onze achterkleinkinderen werken. We hebben niet het recht passief te blijven. De wereld stevent op een ramp af.”

De speciale VN-gezant voor klimaatzaken, de Chileense oud-president Ricardo Lagos, waarschuwde maandagmiddag voor het groeiende watertekort in de wereld, als gevolg van klimaatverandering. „Water is de olie van de 21e eeuw”, aldus Lagos, die een oproep aan de Verenigde Naties deed om een speciale instantie op te richten die zich met klimaatverandering gaat bezighouden.

Secretaris-generaal van de Club van Rome, Martin Lees, waarschuwde dat klimaatverandering op termijn een bedreiging voor de wereldvrede kan vormen. Door migratiestromen, toenemende armoede en waterschaarste kunnen volgens hem gemakkelijk conflicten ontstaan. „Onze veiligheid wordt niet meer bedreigd door tanks en raketten, maar door klimaatverandering.”

Burgemeester Cohen van Amsterdam zegde toe dat vanaf 2015 alle nieuwe woningen die in de hoofdstad worden gebouwd klimaatneutraal zullen zijn, dat wil zeggen dat de uitstoot die met de bouw gepaard gaat, volledig door milieubeschermende en energiebesparende maatregelen moet worden gecompenseerd. Voor alle bestaande overheidsgebouwen moet dat in 2015 al zijn gerealiseerd.

Dinsdag wordt op de top in Amsterdam de ”Verklaring van Amsterdam” aangenomen waarin de Club van Rome een krachtig statement richting de klimaattop in Kopenhagen wil maken.

De Club van Rome haalde in 1972 wereldwijd de krantenkoppen toen ze het spraakmakende boek ”Grenzen een de groei” publiceerde, waarin een verband werd gelegd tussen economische groei en de gevolgen hiervan voor het milieu. Het rapport gaf een prognose van het grondstof- en voedselverbruik in de wereld voor de komende jaren. Daarin werd een beeld geschilderd van in een aantal decennia oprakende grondstofvoorraden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer