Buitenland

Turkije wil ook economische steun

De Turkse regering zal dinsdag geen voorstel bij het parlement in de hoofdstad Ankara indienen om een Amerikaanse troepenmacht toe te laten tot haar grondgebied in verband met een mogelijke invasie in Irak.

AFP/RTR
17 February 2003 17:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Pas als er een akkoord is met de VS over economische steun mag de volksvertegenwoordiging zich er over buigen. Dat heeft premier Abdullah Gül maandag laten doorschemeren.

Verwacht werd dat het parlement dinsdag zou beslissen over het stationeren van vermoedelijk tienduizenden Amerikaanse militairen. „Turkije hecht veel waarde aan politieke, militaire en economische zaken”, zei Gül op het vliegveld van Ankara bij zijn vertrek naar de EU-top in Brussel. „Het zal moeilijk zijn de afgevaardigden te overtuigen, zonder uitzicht op een compromis over dit soort kwesties.”

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Yasar Yakis herhaalde ook nog eens dat Turkije zijn territorium niet zal openstellen voor een grote Amerikaanse troepenmacht zolang er geen financiële overeenkomst is. Wij zullen een voorstel voor het toelaten van Amerikanen pas naar het parlement sturen als er een akkoord met de VS is, liet Yakis weten. Hij kon niet aangeven hoe lang het nog gaat duren tot er een overeenkomst tussen beide landen is.

Vorige week sprak de bewindsman in Washington met president Bush. Die heeft Yakis toen een voorstel gedaan voor economische hulp. Ankara aast volgens deskundigen op een financieel pakket van naar schatting tussen de 4 en 15 miljard dollar om de economische gevolgen van een mogelijke oorlog glad te strijken. Turkije is net herstellende van de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en voorstander van een vreedzame oplossing van het conflict in het buurland.

Zondag zijn ongeveer vijfhonderd Amerikaanse soldaten in Turkije aangekomen. Het zou vooral gaan om technisch en logistiek personeel voor het opwaarderen van faciliteiten. Hiervoor zouden nu circa duizend Amerikanen in het land zijn. Mocht het tot een oorlog komen, dan willen de VS met een grote troepenmacht Irak ook binnenvallen vanuit Turkije. Een noordelijk front is van groot belang voor de Amerikaanse militaire plannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer