Wereldwijd acties voor het klimaat
Wereldwijd zijn vandaag duizenden acties georganiseerd om de klimaatcrisis die de wereld bedreigd een halt toe te roepen. De campagne 350.org maant politici aan om in Kopenhagen tot daadkrachtige en duidelijke afspraken te komen.
De focus van de campagne ligt op het cijfer 350 –dat komt van 350 ppm of deeltjes per miljoen, volgens wetenschappers de veilige grens voor CO2-concentratie in onze atmosfeer. In 2008 was het CO2-gehalte 387 ppm. Volgens de organisatoren op hun website is het 350 meer dan een cijfer. „Het is een symbool van waar we met onze planeet heen moeten.”In het kader van de campagne zijn er vandaag –de internationale klimaatactiedag– naar schatting zo’n 4000 acties in meer dan 160 verschillende landen. In Nederland wordt er in Amsterdam, Utrecht en Deventer actie gevoerd.
De klimaatcampagne ”HIER in Nederland” is positief over het internationale initiatief. Rolf Schuttenhelm, klimaatspecialist bij de HIER-campagne in Nederland: „We werken nauw samen. Het is een duidelijk statement dat een goed wetenschappelijk fundament heeft. Hoewel HIER wel aanwezig is bij een van de acties in Nederland, organiseren we vandaag zelf niets.”
Volgens Schuttenhelm staan veel politici in Nederland achter de doelstelling van 350 ppm CO2. „De politieke acceptatie is echter ver verwijderd van de realiteit. De emissiereductie die gehaald moet worden is enorm.”
Leiders van over de gehele wereld komen van 7 tot 18 december samen in Kopenhagen om een akkoord te bereiken voor de dreigende klimaatverandering. In Kopenhagen moeten afspraken gemaakt worden die het Kyotoprotocol opvolgen dat in 2012 afloopt.
Volgens Schuttenhelm is de uitkomst van de top in Kopenhagen cruciaal voor de toekomst. „Als Kopenhagen mislukt, wordt het klimaatprobleem dat de mensheid heeft niet opgelost. Er moet binnen tien jaar een trendbreuk in de CO2-emissie komen en om dat te bereiken zijn duidelijke afspraken nodig.”
Uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew-centrum dat gisteren naar buiten is gebracht blijkt dat steeds minder Amerikanen klimaatverandering zien als een serieus probleem. Ook denken steeds minder mensen in de Verenigde Staten dat er be-wijs is dat menselijk handelen zorgt voor opwarming van de aarde.
Volgens een derde van de Amerikanen (35 procent) is opwarming van de aarde een groot probleem. In april vorig jaar lag dat percentage nog op 44. Zeven van de tien Amerikanen dachten in 2008 nog dat er bewijs was dat het klimaat verandert; nu zijn dat er nog geen zes op de tien (57 procent). Dat het broeikaseffect veroorzaakt wordt door mensen, gelooft maar 36 procent van de 1500 ondervraagden (47 procent vorig jaar).