Binnenland

Toezicht op refogezin in vijf jaar verdubbeld

In vijf jaar tijd is het aantal gevallen van ondertoezicht­stelling (ots) van kinderen in de achterban van de SGJ verdubbeld.

Van onze verslaggever
21 October 2009 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 08:57
BARNEVELD – In vijf jaar tijd is het aantal gevallen van ondertoezicht­stelling (ots) van kinderen in de achterban van de SGJ verdubbeld. Dat zei directeur Z. B. Nitrauw van de christelijke jeugdzorg­instelling dinsdag tijdens een SGP-bijeenkomst in Barne
BARNEVELD – In vijf jaar tijd is het aantal gevallen van ondertoezicht­stelling (ots) van kinderen in de achterban van de SGJ verdubbeld. Dat zei directeur Z. B. Nitrauw van de christelijke jeugdzorg­instelling dinsdag tijdens een SGP-bijeenkomst in Barne

Dat zei directeur Z. B. Nitrauw van de christelijke jeugdzorg­instelling dinsdag tijdens een SGP-bijeenkomst in Barneveld.De SGJ had vijf jaar geleden te maken met 300 gevallen van ots in haar achterban. Dat zijn er nu 600.

Een ondertoezichtstelling is een maatregel waarbij een voogd verplicht toezicht gaat houden op een gezin waar problemen zijn. In sommige gevallen kunnen de kinderen in het gezin blijven, in andere gevallen leidt een ots tot uithuisplaatsing. Alleen de kinderrechter kan een ots opleggen.

De SGJ werkt in de brede gereformeerde gezindte „van Nederlands gereformeerd tot oud gereformeerd”, aldus Nitrauw. Procentueel gezien worden de meeste gevallen van ots opgelegd in het bevindelijke deel van de achterban, constateert de directeur. „Daar vraagt men over het algemeen minder snel hulp dan in de middenorthodoxie.” Wel neemt de openheid over missstanden in het gezin ook in bevindelijk gereformeerde kring volgens hem langzaam toe.­­

De verdubbeling van het aantal ondertoezichtstellingen wordt waarschijnlijk deels veroorzaakt door het feit dat de SGJ is gegroeid, denkt Nitrauw. Daardoor komt de organisatie vanzelf in aanraking met meer gevallen waarbij de kinderrechter een ots oplegt.

Daarnaast wijst de directeur op het relatief gesloten karakter van sommige kerkelijke kringen in een omgeving die juist steeds opener wordt. „Gesloten gemeenschappen zijn gevoeliger voor geweld tegen kinderen, omdat de aanwezige druk er geen uitweg krijgt. Dat is een probleem dat je ook in moslimgezinnen terug ziet komen.”

De SGJ-directeur raadt ouders met problemen in de opvoeding aan om die als onmacht te erkennen. „Hulp zoeken is geen teken van zwakte, maar van macht. Laten we niet vergeten: sommige kinderen zijn ook gewoon heel lastig.”

Nitrauw deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de plaatselijke SGP in Barneveld over een veilig thuis voor kinderen.

In de regio West-Veluwe Vallei, waar Barneveld onder valt, is eerder dit jaar een veiligheidshuis gerealiseerd. Daarin werken instanties als het OM, de reclassering en Bureau Jeugdzorg samen in één gebouw om te voorkomen dat probleemjongeren verder afglijden. Ook bij problemen in gezinnen kunnen de diverse hulpverleners via het veiligheidshuis eenvoudiger één lijn trekken.

Het is de bedoeling dat nog dit jaar een landelijk dekkend netwerk van veiligheidshuizen ontstaat. Er zijn inmiddels tientallen van deze huizen gebouwd door het hele land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer