Buitenland

Chronologie van Afghaanse presidentsverkiezingen

KABUL (ANP) – De presidentsverkiezingen in Afghanistan gaan naar een tweede ronde. Op 7 november nemen de zittende president Hamid Karzai en zijn rivaal Abdullah Abdullah het nogmaals tegen elkaar op. Een korte chronologie van een controversiële stembusgang.

20 October 2009 15:25Gewijzigd op 14 November 2020 08:56

15–19 augustus: De grootste angst van het Westen in de aanloop naar de verkiezingen is niet fraude, maar geweld. In een paar dagen tijd pleegt de Talibanbeweging enkele grote terreuraanslagen in Kabul. Een van de doelwitten is het zwaarbeveiligde hoofdkwartier van de NAVO–troepen in Afghanistan. Er vallen in totaal ruim twintig doden en meer dan honderd gewonden.20 augustus: De bevolking van Afghanistan kiest voor de tweede keer in de geschiedenis van het land een president. Abdullah klaagt direct over honderden gevallen van fraude.

16 september: De kiescommissie (IEC) maakt de voorlopige einduitslag bekend. Karzai zou bijna 55 procent van de stemmen krijgen, Abdullah bijna 28 procent. Daarmee zou Karzai direct zijn herkozen.

30 september: De tweede man van de VN in Afghanistan, de Amerikaanse diplomaat Peter Galbraith, wordt op een zijspoor gezet. Hij zou met zijn baas, de Noorse VN–gezant Kai Eide, overhoop hebben gelegen over de aanpak van de verkiezingsfraude. Galbraith haalt enkele keren fel uit naar Karzai en Eide.

7 oktober: Uit VN–onderzoek blijkt dat op grote schaal is gefraudeerd ten gunste van Karzai, stelt de krant The Washington Post op basis van vertrouwelijke documenten van de VN. Zo zou de opkomst in gebieden waar Karzai populair is, kunstmatig zijn opgekrikt.

19 oktober: De Electorale Klachtencommissie (ECC) zegt „duidelijk en overtuigend bewijs van fraude" te hebben gevonden bij 210 kieslokalen. Alle daar uitgebrachte stemmen worden ongeldig verklaard. De commissie laat in het midden wat de gevolgen zijn voor de einduitslag.

20 oktober: De kiescommissie maakt de definitieve einduitslag bekend. Karzai eindigt op 49,67 procent. Een tweede ronde moet bepalen wie de komende vijf jaar president is.

7 november: Vermoedelijke datum waarop de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer