Wereldwijd protest tegen oorlog
In tal van steden over de hele wereld hebben tegenstanders van een oorlog in Irak vrijdag protestbetogingen gehouden. Vandaag wordt in meer dan 600 steden, waaronder Amsterdam, Rome, Belijn, New York, Barcelona, tegen de oorlog gedemonstreerd.
In Melbourne, in Australië, waren tussen de 150.000 en de 200.000 mensen op de been tegen de dreigende oorlog en de mogelijke Australische deelname daaraan. De komende dagen staan ook in verschillende andere Australische steden demonstraties tegen de oorlog gepland. Australië heeft ongeveer 2000 militairen naar het Golfgebied gestuurd om mogelijk deel te nemen aan een oorlog tegen Irak, al herhaalde de Australische premier, John Howard, vrijdag dat daar nog geen besluit over is genomen.
In de Japanse hoofdstad Tokio demonstreerden vrijdag ongeveer 6000 mensen tegen militair ingrijpen in Irak. Onder de deelnemers waren overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de aanvallen met atoomwapens op Hiroshima en Nagasaki in de Tweede Wereldoorlog. De regering van Japan heeft gezegd een aanval op Irak alleen te steunen als diplomatieke inspanningen om de crisis tot een einde te brengen niet werken en er een nieuwe resolutie door de VN-Veiligheidsraad wordt aangenomen die toestemming verleent voor gewapend ingrijpen. Japan zelf zal aan een oorlog tegen Irak niet deelnemen.
In de Filipijnse hoofdstad Manilla demonstreerden ongeveer 6000 mensen voor de Amerikaanse ambassade tegen gewapend ingrijpen. De politie had het gebied met honderden agenten afgesloten. Toen de demonstranten in de buurt van de ambassade werden tegengehouden, ontstonden enige vechtpartijtjes.
In de Griekse hoofdstad Athene bezetten vijftig demonstranten kantoren van de Verenigde Naties uit protest tegen een mogelijke oorlog tegen Irak. Vandaag wordt in Athene, net als in een groot aantal andere wereldsteden, een grootschalige demonstratie gehouden tegen het Amerikaanse Irak-beleid.
In Londen verzamelden zich vrijdag, aan de vooravond van de grote demonstratie vandaag in de Britse hoofdstad, politici, dichters, vakbondsleiders en acteurs om uiting te geven aan hun ongenoegen over het Irak-beleid van premier Blair. Een groot aantal theatervoorstellingen stond vrijdag in het teken van antioorlogsactiviteiten en het ongenoegen van veel acteurs en kunstenaars vanwege de militante koers van de regering-Blair.
Vandaag wordt in meer dan 600 steden, waaronder Amsterdam, Rome, Belijn, New York, Barcelona, Praag, Brussel, Parijs en Londen, gedemonstreerd tegen het Amerikaanse beleid inzake Irak. Amsterdam verwacht 10.000 tot 30.000 demonstranten. De organisaties houden rekening met in totaal miljoenen mensen. Londen en Rome vermoeden dat er een half miljoen demonstranten op komen dagen. De organisatie van de demonstratie morgen in San Francisco rekent op 100.000 mensen. Ook in Zwitserland, dat zich doorgaans neutraal opstelt, staan activiteiten op de agenda.
In Egypte, Jordanië en Libanon worden ook demonstranten verwacht. In de Iraakse hoofdstad Bagdad zouden ongeveer vijftig buitenlanders demonstreren. Meer demonstraties staan onder meer op het programma in Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië, Mexico, Paraguay, Cyprus en Nicaragua.
Ook in het islamitische Azië protesteren velen vanaf vandaag tegen een oorlog, zoals in Thailand, Maleisië, Pakistan en India. In de Israëlische stad Tel Aviv zullen vanavond mensen bijeenkomen om hun ongenoegen over een oorlog kenbaar te maken.