Buitenland

Rapport: Bewijs fraude verkiezingen Afghanistan

Bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan op 20 augustus is gefraudeerd. Bij 210 kieslokalen door het hele land werd „duidelijk en overtuigend bewijs van fraude” gevonden. Alle stemmen die bij die bureaus zijn uitgebracht, zijn ongeldig verklaard.

ANP
19 October 2009 15:14Gewijzigd op 14 November 2020 08:55
Vrouwen brengen in het noorden van Afghanistan hun stem uit, eind augustus. Foto EPA
Vrouwen brengen in het noorden van Afghanistan hun stem uit, eind augustus. Foto EPA

Dat blijkt uit een rapport dat de Electorale Klachtencommissie (ECC) maandag heeft gepubliceerd, na twee maanden onderzoek. De commissie liet in het midden wat de bevindingen betekenen voor de einduitslag van de verkiezingen.Een Amerikaanse waarnemer wist echter te melden dat bijna 1,3 miljoen ongeldige stemmen waren uitgebracht op de zittende president Hamid Karzai. Die zou daardoor de absolute meerderheid verliezen die hij bij de voorlopige einduitslag had. Hij zakt volgens de waarnemer van bijna 55 naar ongeveer 48 procent. Ook volgens de Britse omroep BBC ontkomt Karzai niet aan een tweede ronde.

Karzai zelf heeft nog niet op het rapport van de ECC gereageerd. De president heeft in het verleden erkend dat er fraude heeft plaatsgevonden, maar spreekt desondanks van succesvolle verkiezingen. Kritiek op het totale verloop van de verkiezingen heeft hij steeds fel van de hand gewezen.

In een eventuele tweede ronde zou Karzai uitkomen tegen zijn naaste belager, ex–minister Abdullah Abdullah. Die steeg na hertelling van een deel van de stemmen van 28 naar bijna 32 procent, aldus de Amerikaanse waarnemer.

De bevindingen van de ECC worden nu doorgespeeld aan de Onafhankelijke Kiescommissie (IEC). Die moet de voorlopige einduitslag, die op 16 september was vrijgegeven, aanpassen door de ongeldige stemmen te schrappen. Als uit die definitieve einduitslag daadwerkelijk blijkt dat geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen, moet binnen twee weken een tweede ronde worden gehouden.

De tijdsdruk voor de IEC is groot. Half november valt in Afghanistan de winter in. In grote delen van het land zijn de weersomstandigheden ’s winters te slecht om verkiezingen te houden. Een tweede ronde zou dan moeten worden uitgesteld tot volgend jaar, bij het begin van het voorjaar.

Dat brengt op zijn beurt problemen met zich mee voor de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, bevelhebber van de internationale troepenmacht ISAF. Hij heeft de Amerikaanse regering gevraagd tienduizenden militairen extra naar Afghanistan te sturen, om een opstand van de radicaalislamitische Talibanbeweging te bedwingen. Washington laat zijn besluit echter afhangen van de politieke toestand in Afghanistan.

Ook de bondgenoten van de Verenigde Staten aarzelen om extra troepen te sturen. De secretaris–generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, zei maandag dat de militaire missie in het land valt of staat met de uitslag van de presidentsverkiezingen. „We moeten zeker weten dat er een stabiele regering in Kabul is, waarmee we kunnen samenwerken en die door de Afghanen geloofwaardig wordt gevonden”, zei de Deense ex–premier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer