Economie

DSB krijgt uitstel tot maandag

DSB Bank heeft tot uiterlijk maandagochtend 09.00 uur de tijd gekregen om een overname door een andere partij te regelen. Dat heeft eigenaar Dirk Scheringa vrijdagavond laten weten na een urenlange zitting bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank bevestigde dat de zaak tot dan is aangehouden.

ANP
16 October 2009 12:25Gewijzigd op 14 November 2020 08:54
Om twee uur nieuwe rechtszaak rond DSB. Foto ANP
Om twee uur nieuwe rechtszaak rond DSB. Foto ANP

„We leven nog”, aldus Scheringa in een koud en regenachtig Amsterdam. „Ik ga de komende 48 uur heel hard werken. De overnamekandidaat is enorm serieus”.De DSB–topman werd door enkele tientallen werknemers getrakteerd op luid applaus en gejuich. „Gillen, geweldig. Ik kan me niet voorstellen dat het na zoveel uitstel nog mis kan gaan”, zei een van hen. „Er blijft een lichtpuntje”, zo stelde Anja Vreeswijk, die namens de ondernemingsraad van DSB aanwezig was bij de zitting van de rechtbank.

Vakbondsbestuurder Joop Hofland van De Unie sprak van een „goed besluit”. „Het personeel van DSB verdient een laatste, maar faire kans”. Zijn collega Carla Kiburg van FNV Bondgenoten denkt wel dat het een ’titanenstrijd’ wordt tussen Scheringa en de mensen die zijn bank failliet willen laten gaan. „Maar ik ben blij dat het uitstel er is”.

Scheringa moest vanaf 14.00 uur zijn zaak bepleiten nadat hij had geschermd met een potentiële Amerikaanse koper. Afgelopen nacht waren overnamegesprekken met Nederlandse banken op niets uitgelopen.

Sinds maandag is een noodregeling van toepassing op DSB Bank. De Nederlandsche Bank (DNB) vond een dergelijke maatregel noodzakelijk, omdat spaarders massaal hun rekeningen bij de bank leeghaalden. Klanten van DSB Bank kunnen door de maatregel niet meer bij hun geld. Voor hypotheekhouders is het onzeker wat er met hun hypotheken gebeurt.

DNB wilde vrijdag niet reageren op de uitspraak van de rechter. De bewindvoerders, die aanstuurden op een faillissement van DSB Bank, waren nog niet voor commentaar beschikbaar. Het ministerie van Financiën zegt kennis te hebben genomen van het besluit van de rechtbank. Het volgt de ontwikkelingen met belangstelling. Het departement benadrukt dat het op dit moment geen partij is in de zaak.

Scheringa wil dit weekeinde een mediastilte aanhouden om zich volop te kunnen storten op de besprekingen met de Amerikaanse gegadigde voor zijn bank. Eerder op de dag zei hij dat het ging om een partij met meerdere banken in de wereld en met miljarden aan eigen vermogen. „We gaan nu hard aan de slag”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer