Economie

Nieuwe strop voor Citigroup

De Amerikaanse bank Citigroup heeft in het derde kwartaal opnieuw een fors verlies geleden op uitstaande leningen die door de economische malaise waarschijnlijk niet worden afgelost. Dat blijkt uit de derdekwartaalcijfers die de bank donderdag bekendmaakte.

Redactie economie
16 October 2009 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 08:54

Citigroup verloor 8 miljard dollar (5,4 miljard euro) op de leningen. Sinds het begin van de kredietcrisis bedraagt dat verlies meer dan 100 miljard dollar.Als gevolg van de nieuwe strop bleef in het derde kwartaal onder de streep een verlies over van 27 dollarcent per aandeel, ofwel 3,2 miljard dollar in totaal. Een jaar eerder bedroeg het verlies 2,9 miljard dollar. De inkomsten kwamen uit op 23,1 miljard dollar.

Analisten verwachtten een nog groter verlies bij de bank, die voor een derde in handen is van de Amerikaanse overheid.

Desondanks verloor het aandeel in de elektronische voorhandel bijna 4 procent. „We zoeken naar tekenen dat de afschrijvingen niet verder oplopen, maar tot op heden zonder succes”, aldus een handelaar in New York.

Een ander probleem voor Citigroup is dat het moet zoeken naar alternatieve financiering. De bank had per eind juni meer dan 70 miljard dollar aan leningen uitstaan waar de Amerikaanse overheid garant voor staat. Die wil echter op 31 oktober met dat steunprogramma stoppen.

Ook de Amerikaanse bank Goldman Sachs kwam gisteren met cijfers over het derde kwartaal. De bank heeft meer winst geboekt dan verwacht. Het nettoresultaat kwam uit op 3,19 miljard dollar, tegen 845 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers.

De winst per aandeel viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. De bank haalde meer winst bij de handel in aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen dankzij het herstel op de financiële markten. „Hoewel de wereld nog steeds serieuze economische uitdagingen kent, zien we verbeterde omstandigheden en bewijs van stabilisatie en zelfs groei in een aantal sectoren”, aldus topman Lloyd Blankfein.

De inkomsten kwamen uit op 12,4 miljard dollar, terwijl op 11 miljard dollar werd gerekend. Bij de zakenbankdivisie namen de baten echter met 31 procent af tot 899 miljoen dollar. Dat komt omdat er minder fusies en overnames waren voor Goldman Sachs om te adviseren en te begeleiden.

Goldman Sachs is van plan aan het einde van dit jaar meer dan 20 miljard dollar aan bonussen uit te keren. De bank heeft afgelopen zomer de staatssteun van 10 miljard dollar volledig terugbetaald aan de overheid.

Woensdag kwam branche­genoot JP Morgan Chase eveneens met beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in september met 0,2 procent gestegen vergeleken met een maand eerder. Op jaarbasis was er sprake van een daling van de prijzen van goederen en diensten met 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers die gisteren werden gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De prijsstijging op maand­basis komt overeen met de verwachtingen van analisten. Op jaar­basis werd gerekend op een daling van de consumentenprijzen met 1,4 procent. Exclusief de sterk schommelende prijzen van voedsel en energie stegen de prijzen met 0,2 procent. Hier werd door analisten gerekend op een toename met 0,1 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer