Binnenland

Studenten in de rij voor speciaal DNA-pakket tegen diefstal

In Leiden is woensdag SelectaDNA officieel in gebruik genomen als preventiemiddel tegen diefstal. Districtschef Leiden-Voorschoten van de Politie Hollands-Midden, Paul van Musscher, deelde het eerste SelectaDNA-pakket uit aan een Leidse studente.

Regioredactie
15 October 2009 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 08:54

Onzichtbaar gemerkt
SelectaDNA is een onzichtbare stof, die een uniek nummer bevat. Na diefstal wordt de kans groter dat de politie gestolen spullen kan koppelen aan de rechtmatige eigenaar. Daarnaast kan SelectaDNA bijdragen tot de aanhouding en vervolging van een verdachte van inbraak en/of heling. De kans dat een inbreker sneller tegen de lamp loopt is dus groter, waardoor SelectaDNA ook preventief werkt.Pilot onder studenten
In andere steden zijn de eerste resultaten met SelectaDNA positief. Gemeente Leiden, SLS Wonen, politiedistrict Leiden-Voorschoten en de Universiteit Leiden besloten gezamenlijk een pilot in Leiden te houden. De pilot wordt gehouden onder studenten.
Uit politiecijfers blijkt namelijk dat met name studenten veelal slachtoffer zijn van laptopdiefstal.
In totaal sponsoren de partners een zestigtal SelectaDNA-kits, zodat ze gratis beschikbaar zijn voor studenten.

Uitreiking
Bij de uitreiking op 14 oktober in het Academiegebouw waren veel Leidse studenten en vertegenwoordigers van studentenverenigingen aanwezig. Voorafgaande aan de uitreiking kregen de studenten een filmpje te zien en sprak de districtschef Paul van Musscher van de Politie Hollands-Midden de studenten toe: “Selecta-DNA is slechts een kleine - maar erg handige - pleister op de wond. Jullie zullen zelf goed op jullie kostbare spullen moeten letten.”

Vervolgens reikte hij het eerste SelectaDNA-pakket uit aan de derdejaars filosofie studente Nienke van Verschuer. Haar laptop werd gestolen uit haar studentenhuis. Nienke: “Niet alleen mijn intellectuele eigendom, zoals essays, maar vooral mijn persoonlijke foto’s en muziek, waar ik geen back-up van had gemaakt, ben ik kwijt geraakt. Ik denk dat met dit kunstmatig DNA onze spullen beter beschermd zijn en we dieven afschrikken.”

Na de uitreiking stonden de aanwezige studenten in de rij om een SelectaDNA-kit mee naar huis te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer