Buitenland

Nieuwe spanning dreigt in Zimbabwe

HARARE (ANP/RTR) – In Zimbabwe dreigen nieuwe spanningen nu een rechter heeft bepaald dat een prominent lid van de voormalige oppositiepartij MDC terecht moet staan wegens terrorisme. Het gaat om Roy Bennet, een blanke boer die eigenlijk onderminister voor landbouw had moeten zijn in de regering.

14 October 2009 17:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:53
Roy Bennet omhelst zijn vrouw na een eerdere vrijlating. Foto EPA
Roy Bennet omhelst zijn vrouw na een eerdere vrijlating. Foto EPA

De zaak–Bennett geldt al langer als een potentiële splijtzwam in de regering, waarin de MDC sinds februari op papier samenwerkt met ZANU–PF, de partij van president Robert Mugabe. Bennett werd nota bene op 13 februari, de dag waarop het kabinet van ’nationale eenheid’ werd ingezworen, gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten.De politicus werd na een maand achter de tralies weer vrijgelaten. Een rechtbank in de hoofdstad Harare bepaalde woensdag echter dat hij opnieuw de cel in moet, in afwachting van zijn proces. Dat begint maandag.

Bennett heeft weinig vertrouwen in een goede afloop. „Ik ben erg ongerust”, zei de politicus woensdag. „Ik geloof niet in het rechtssysteem”.

Het Openbaar Ministerie in Zimbabwe verdenkt Bennett van betrokkenheid bij een moordcomplot in 2006, waarin Mugabe het doelwit zou zijn geweest. Destijds vluchtte de MDC–parlementariër naar Zuid–Afrika omdat hij vreesde dat zijn eigen leven in gevaar was. In theorie is de rechterlijke macht in Zimbabwe onafhankelijk, maar in de praktijk heeft ZANU–PF veel invloed op justitie.

Een woordvoerder van de MDC reageerde woensdag vol ongeloof op het besluit van de rechtbank. Hij noemde het een ernstige zaak, die niet zonder gevolgen zal blijven.

Roy Bennett werd in het jaar 2000 gekozen als parlementslid namens de Beweging voor Democratische Verandering, zoals de MDC voluit heet. In datzelfde jaar werd hij gedwongen zijn koffieboerderij over te dragen aan de autoriteiten. Dat gebeurde op basis van het omstreden landhervormingsprogramma van de dictatoriaal regerende Mugabe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer