Buitenland

Weinig angst voor nieuwe intifada

Breekt er een derde intifada uit? Er is niemand die deze vraag met zekerheid kan beantwoorden, maar commentatoren en mensen op straat achten de kans op een nieuwe Palestijnse opstand klein.

Alfred Muller
9 October 2009 19:10Gewijzigd op 14 November 2020 08:52
Deze week stonden tientallen politieauto’s bij de Westelijke Muur in Jeruzalem geparkeerd. Foto Alfred Muller
Deze week stonden tientallen politieauto’s bij de Westelijke Muur in Jeruzalem geparkeerd. Foto Alfred Muller

De eerste intifada brak uit in december 1987 na grote onvrede over de bezetting. De tweede opstand kwam in september 2000, nadat Likudleider Ariel Sharon de Tempelberg bezocht. Het bezoek was destijds niet de oorzaak van de onlusten, maar wel de aanleiding ertoe.Palestijnen zelf incasseerden de harste klappen van de opstanden. Bij de laatste intifada kwamen zeker duizend Palestijnen om en duizenden raakten gewond. De Palestijnse economie holde achteruit. Israël legde een veiligheidsbarrière aan om de kans op terreuraanslagen te verkleinen en deze belemmerde in belangrijke mate de Palestijnse bewegingsvrijheid.

Nu de Palestijnse economie op de Westelijke Jordaanoever zichtbaar opbloeit, is het onwaarschijnlijk dat er steun bestaat voor een nieuwe opstand. Ook in Jeruzalem werden deze week de onlusten door slechts een kleine groep militanten veroorzaakt.

Winkeliers in de Oude Stad vertellen anoniem dat ze niet geloven dat er een derde intifada uit zal breken. „De Palestijnen hebben alles verloren”, zegt een van hen. „Het heeft hun niets gebracht. Misschien valt er nog wat te bereiken door onderhandelingen.” Een kapper die op klanten zit te wachten, denkt dat het rustig blijft zolang de Tempelberg afgesloten blijft voor radicalen.

Winkeliers in de Oude Stad van Jeruzalem leken deze week weinig zin te hebben om gehoor te geven aan de oproep van de Palestijnse Fatahpartij om te staken. De staking was bedoeld als protest tegen de Israëlische acties bij de Tempelberg.

Ongeveer de helft van de winkels in de christelijke wijk was open. Sommige zaken waren voluit open, andere winkeliers hielden de deur op een kier of de rolluiken half gesloten. „De situatie is onduidelijk”, geeft iemand als verklaring.

Bij de Westelijke Muur, schuin onder de Tempelberg, bleef het ook rustig. Tientallen politieauto’s stonden in de buurt van het plein voor de berg geparkeerd. De stemmen uit de luidsprekers van de minaretten galmden over de Oude Stad, maar daar bleef het bij. Na afloop van het islamitische gebed braken echter op enkele plaatsen elders in Jeruzalem wel rellen uit. Maar het bleef relatief kalm.

Het Israëlische veiligheidswezen hield er deze week rekening mee dat de rellen uit zouden breiden, in het bijzonder naar steden op de Westelijke Jordaanoever. Maar ook al zou dat gebeuren, dan is de kans nog klein dat dat zal ontaarden in een opstand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer